Les billedteksten Enke og mor til fire barn, Kugar, plukker vannlinjer som mat for å overleve. Sammen med barna sine, ble hun tvunget på flukt fra den eskalerende volden i Sør-Sudan. -Det var en alvorlig situasjon med drap i byen Bentiu, og mannen min ble også drept. Vi flyktet til fots i seks dager og på den syvende dagen ankom vi Mankien, forteller hun. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen.

Sør-Sudan trues av alvorlig sultkrise

Publisert 06. jun 2018
Flere sivile lider under alvorlig matmangel flere steder enn noen gang tidligere i Sør-Sudans historie. En opptrapping av kamper, mangel på tilgang og angrep på hjelpearbeidere berører samfunn som allerede er rammet av alvorlig matmangel.

– FNs knusende forvarsel om at et rekordantall mennesker i Sør-Sudan vil sulte er allerede blitt en realitet, ut ifra det jeg er vitne til, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som for øyeblikket er på besøk i landet.

Eksperter på matsikkerhet advarte i februar om at dersom bistand og tilgang til lokalsamfunn ikke ivaretas, vil 7,1 millioner sør-sudanere rammes av matkrise eller akutt matmangel mellom mai og juli. Dette tilsvarer rekordhøye to av tre mennesker i den unge staten.

– Ut ifra det jeg har sett og det menneskene her forteller meg, er vårt verste mareritt-scenario allerede på dørstokken vår. Enker forteller meg om hvordan landsbyene deres har blitt brent til grunne, at ektemennene deres har blitt drept og at de står alene igjen med barn de verken er i stand til å brødfø eller beskytte, forteller Egeland fra delstaten Unity. – At voldtekt har blitt en vanlig del av konflikten gjør meg rasende, sier Egeland.

Siden advarslene kom i februar, har store deler av Sør-Sudan sett en forverring av volden. Nye kamper i deler av delstaten Unity i april fordrev tusenvis av sivile fra sine hjem. Mange tusen har også blitt fordrevet i Ekvatoria-området. 

Store deler av Unity og Ekvatoria-delstatene har blitt til humanitære sorte hull, hvor det er nær umulig å få tilgang til lokalsamfunn. Vi har fortsatt ikke sett de fulle konsekvensene av den utbredte og tilfeldige volden.

Hjelpeorganisasjoner står ovenfor et nådeløst arbeidsmiljø. Over hundre hjelpearbeidere har blitt drept i landet siden desember 2013. Bare i april ble det rapportert om 80 tilfeller hvor hjelpearbeidere ble forhindret fra å utføre arbeidet sitt. I mai ble Flyktninghjelpen tvunget til å utsette en matutdeling i Unity som følge av aktive kamper i delstaten.

I områder hvor det er for farlige å reise med bil, er den eneste muligheten å slippe matforsendinger ned til mennesker i nød via fly. – Å slippe mat fra fly er et desperat tiltak i desperate tider. Men uten denne livlinen vil en allerede dyster situasjon bli til en total katastrofe. Sør-Sudan har store, fruktbare landområder, og om det blir fred kan landet lett bli et spiskammer for Afrika, sier Egeland. 

– Dette er en brutal krig som i stor grad går utover de sivile. Menn med våpen og makt fortsetter en meningsløs konflikt som ender opp med å koste mange uskyldige liv, inkludert kvinner og barn, sier Egeland. 

Til redaksjonen
  • Bilder fra matkrisen er tilgjengelig her.
  • B-roll film av matkrisen og Jan Egelands besøk er tilgjengelig her.
  • Jan Egeland er tilgjengelig for intervju i Juba på onsdag og i Nairobi på torsdag. 
For mer informasjon, ta kontakt med
I Juba   Tuva Raanes Bogsnes tubo@nrc.no +47 932 31 883
I Nairobi Geno Teofilo Regional Head of Communications    geno.teofilo@nrc.no +47 941 65 579
Globalt Flyktninghjelpens medietelefon info@nrc.no +47 905 62329