Les billedteksten Migranter og flyktninger må gjøre vendereis etter et mislykket forsøk på å krysse grensen til Hellas. Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU/NTB Scanpix

Har rett til å søke asyl

Roald Høvring|Publisert 03. mar 2020
Når europeiske land avviser mennesker ved grensen og nekter dem retten til å søke asyl, bryter de Flyktningkonvensjonen.

Mellom 10.000 og 15.000 flyktninger og migranter har ankommet grenseområdet mellom Tyrkia og fastlands-Hellas, ifølge FN. Greske myndigheter har sagt at de vil utsette registrering og behandling av asylsøknader i én måned. Samtidig som de vil forsøke å returnere mennesker til deres opprinnelsesland.

Reaksjonen fra Hellas må sees i lys av den nåværende mangelen på ansvar i Europa, men EU må nå sørge for at folk som ankommer EUs ytre grense ikke blir nektet sine rettigheter.

Bakgrunn

Tyrkia forhindrer ikke lenger flyktninger og migranter fra å krysse grensene til Hellas og Bulgaria. Tyrkisk politi, kystvakt og sikkerhetsfunksjonærer på grensen er blitt beordret til å se mellom fingrene på at migranter og flyktninger tar seg over til Europa i påvente av den forestående ankomsten av flyktninger fra Idlib i Syria, ifølge Reuters. Tusenvis av flyktninger og migranter prøvde i begynnelsen av mars å ta seg inn i Hellas landeveien, og det har vært en økning i antall mennesker som har ankommet de greske øyene med båt.

Flere til de greske øyene

Kollegaene våre i Hellas forteller at det har vært en økning i ankomsten av asylsøkere til de greske øyene etter at Tyrkia sa at de ikke lenger vil hindre flyktninger og migranter fra å krysse grensen inn i nabolandene Hellas og Bulgaria. Flere hundre mennesker har ankommet øyene de siste dagene, og dette er en betydelig økning fra årets to første måneder. Økningen i antall ankomster kommer på toppen av et allerede høyt antall asylsøkere i Hellas, og mottakssystemet i landet er allerede sprengt, og de lever under umenneskelige forhold. Europa må nå forberede seg på en mulig ytterligere økning i antallet.

Kritikkverdige forhold

- Forholdene vi har i leirene nå er på samme nivå som helt i begynnelsen av krisen for fire år siden. På den tiden var jeg overrasket over at slike forhold kunne oppstå i Europa, i et fungerende demokrati som Hellas, uten konflikter eller naturkatastrofer før krisen, sier NORCAP-ekspert Patric Mansour.

NORCAP er en del av Flyktninghjelpens beredskapsstyrker, og Patric Mansour har blitt utplassert på den greske øya Lesvos siden flyktningkrisen startet i august 2015. Han har sett leiren endre seg, folk komme og gå, og den økende desperasjonen og frustrasjonen fra innbyggere i leiren, i vertssamfunnet og hos greske myndigheter.

Europa må støtte Hellas

Europa må ta større ansvar for asylsøkere som ankommer kontinentet. Kapasiteten i Hellas er sprengt, forholdene i leirene usikre, og andre land bør avlaste Hellas ved å ta imot flere av flyktningene i Hellas. FNs høykommissær for flyktninger ba også om dette tidligere denne måneden. Dette er nødvendig, uavhengig av om vi er vitne til en fortsatt økning i ankomstene til Hellas eller ikke, men det vil selvfølgelig være enda mer presserende om ankomsttallene øker.

Tyrkia må åpne grensen mot Syria

Tyrkia har sjenerøst vært vertskap for millioner av flyktninger fra Syria gjennom de siste årene. Men kampene i Idlib presser de internt fordrevne nordover, mot grensen til Syria. Vi ber Tyrkia om å la disse familiene få mulighet til å søke beskyttelse på den tyrkiske siden av grensen. Mange er blitt fordrevet internt i Syria flere ganger og har ingen andre steder å søke beskyttelse. Samtidig må Europa og det internasjonale samfunnet trappe opp hjelpen og gi Tyrkia nødvendig støtte. Det aller viktigste er at disse menneskene gis nødvendig beskyttelse i tråd med flyktningkonvensjonen.

Fakta

HELLAS:

 • Om lag 6.000 asylsøkere har ankommet Hellas de tre første måneden av 2020.
 • I fjor tok Hellas imot om lag 75.000 asylsøkere og landet huser i dag om lag 115.000 flyktninger og migranter.
 • Om lag 40.750 flyktninger og asylsøkere befinner seg på de greske øyene. De er fra Afghanistan (49%), Syria (19%) og Somalia (6%).
 • Mottakskapasiteten er forlengst sprengt. Moria-leiren på Lesvos, som opprinnelig ble satt opp for å huse 3.000 mennesker, har i dag over 20.000 beboere.
 • Ifølge UNHCR ankom om lag 1.200 mennesker de greske øyene søndag 1. mars og i løpet av morningen 2. mars.
 • Basert på senere års erfaring forventer vi at antallet nyankomne flyktninger og migranter vil øke i løpet av våren og sommeren.
 • Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, NORCAP, har sent 14 eksperter som bistår greske myndigheter med å håndtere krisen.

TYRKIA:

 • Tyrkia har så langt tatt imot om lag 3,6 millioner syriske flyktninger.

SYRIA – SITUASJONEN I IDLIB:

 • Nærmere én million mennesker (948.000) er drevet på flukt i Idlib-provinsen siden desember i fjor. Om lag halvparten er barn.
 • Om lag 330.000 mennesker har flyktet til områder som er under tyrkisk kontroll nord i Syria.
 • Mellom 1. og 5. februar ble minst 49 sivile drept nordvest I Syria, inkludert 17 barn. I januar ble minst 186 sivile drept, inkludert 67 barn (OHCHR).
 • Mer enn 11 millioner syrere har behov for humanitær hjelp, 4,7 millioner er i akutt nød.