Desperate behov, sult og sykdom blant fordrevne i Etiopias Tigray-region

Publisert 19. mar. 2021
Flyktninghjelpens hjelpearbeidere er blitt møtt med avmagrede barn og enorme lidelser etter å ha fått tilgang til Sheraro, nord-vest i Tigray i Etiopia. Over 37,000 fordrevne mennesker har ankommet området i løpet av de siste ukene.

– Situasjonen i Sheraro er helt forferdelig. På tross av at fordrevne familier ankommer området hver dag, har vi ikke kunnet nå fram med livreddende nødhjelp på uker. De er snart tomme for mat, vann og medisiner. Disse menneskene vil dø med mindre de får nødhjelp nå, advarer Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Flyktninghjelpens nødhjelpsteam var denne uken de første til å besøke flyktningleirene Hitsats og Shimelba som er blitt ødelagt i konflikten. Før konflikten huset leirene rundt 33,000 eritreiske flyktninger som ikke lenger oppholder seg i leirene.

– Folk har fortalt oss at de flyktet fra seksuell vold, drap og utbredt vold i Tigray, bare for å ankomme Sheraro der de har havnet i en desperat og hjelpeløs situasjon. Vi har også hørt om flyktninger som gjemmer seg i landsbyer i redsel for å identifiseres, noe som gjør at de risikerer å stå helt uten nødhjelp. Ammende mødre forteller oss at de ikke lenger klarer å produsere melk til barna sine, sier Egeland.

Avmagrede barn og ammende mødre som ikke klarer å produsere melk, er tegn på økt risiko for underernæring. Gravide kvinner blir tvunget til å sove på bakken i overfylte klasserom uten liggeunderlag, pledd eller myggnetting, noe som gjør dem utsatt for malaria.

Skiftende konfliktlinjer, økt vold og masseflukt fortsetter å karakterisere konflikten i Tigray, som blusset opp i november i fjor. Den humanitære tilgangen til mennesker som er rammet av konflikten har vært svært begrenset. Nødhjelpsorganisasjoner har ikke hatt mulighet til å nå frem til deler av regionen, særlig sentrale, vestlige og mer avsidesliggende områder, samt flyktningleirene Hitsats og Shimelba, før nå.

– Situasjonen i Sheraro er bare toppen av isfjellet. Mennesker i utallige andre deler av Tigray som det er vanskelig å nå frem til er i desperat nød. Vi ber etiopiske myndigheter om å gjøre alt de kan for å sikre at nødhjelp når dem som trenger det, uavhengig av hvor de oppholder seg, sier Egeland.– Utover å møte de øyeblikkelige behovene, trenger mennesker hjelp til å gjenvinne levebrødene sine, få barna tilbake på skolen og trygt kunne vende hjem. Vi ber alle stridende parter om å finne en løsning som vil sikre fred og gi mennesker mulighet til å gjenoppbygge sine liv, legger han til.