Et minnesmerke for ofre for konflikten. Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Fem år etter fredsavtalen er det fortsatt konflikt i Colombia

Publisert 23. nov 2021
Fem år etter den historiske fredsavtalen i Colombia er nesten fem millioner mennesker fortsatt på flukt på grunn av væpnet konflikt.

– Det er ingenting å feire for flere hundre barn, kvinner og menn som flykter fra hjemmene sine hver dag for å unnslippe væpnet vold på landsbygda i Colombia. For dem er fred fortsatt en fjern drøm. Nå må den humanitære bistanden til Colombia trappes opp og ikke ned, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. 

Til tross for fredsavtalen som ble signert 24. november 2016 mellom regjeringen og FARC, vedvarer de væpnede konfliktene i landet. Over seksti tusen mennesker er drevet på flukt fra væpnede konflikter i 2021 alene.

Volden er en direkte konsekvens av at regjeringen har vært treg med å bygge opp viktige institusjoner i de krigsherjede områdene, og dermed mangler tilstedeværelse i områder som FARC har trukket seg ut av.

Mange lokalsamfunn forteller Flyktninghjelpen at de føler seg redde siden landsbygdene som tidligere ble styrt av FARC nå i stor grad domineres av andre ikke-statlige væpnede grupper som kjemper om kontrollen. Dette er en av hovedårsakene til at det i gjennomsnitt har blitt drept to samfunnsledere hver dag siden fredsavtalen ble undertegnet.

– På tross av løftene som ble gitt for fem år siden har ingenting blitt bedre i lokalsamfunnene våre. Tvert imot har situasjonen forverret seg og det er mer forfølgelse, død og fordrivelser. Det er en mangel på statlig tilstedeværelse og et økende antall væpnede grupper, sier Jorge, en sivil colombianer som nylig havnet i et væpnede sammenstøt sørvest i Colombia.

Colombia huser i dag den tredje største befolkningen med internt fordrevne mennesker i verden. Flyktninghjelpen har bedt regjeringen i Colombia og FN om å gjøre mer for å nå ut til de som trenger det mest.

– Den colombianske regjeringen er ansvarlig for å beskytte egen befolking. De må gjøre mer for å beskytte sårbare lokalsamfunn som blir drevet på flukt igjen og igjen. Colombia må ta tak i årsakene til at innbyggerne er på flukt i eget land, og styrke nødhjelpsarbeidet lokalt. Hvis ikke risikerer vi å vende tilbake til krigens mørke dager igjen, sier Egeland.

I en nødhjelpsappell for Colombia ba FN og humanitære organisasjoner om 174 millioner dollar for å hjelpe 1,4 millioner mennesker i 2021. Hittil er bare én tredel finansiert, og de humanitære behovene fortsetter å øke.

Fakta og tall

  • Nesten 5 millioner colombianere er fortsatt på flukt ifølge IDMC. Regjeringen i Colombia anerkjenner at mer enn 8 millioner mennesker er fordrevet.
  • I de første ni månedene av 2021 registrerte UNOCHA at det var 188 angrep månedlig mot sivile. Det vil si seks angrep daglig mot sivile.
  • Colombia fortsetter å være blant topp ti av landene med flest ulykker og dødsfall forårsaket av landminer, og det er landet i verden der flest miljøaktivister blir drept.
  • Flyktninghjelpen har hjulpet nesten 150.000 mennesker berørt av konflikten så langt i år.

Til redaksjonen:

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

  • Flyktninghjelpens kommunikasjonsrådgiver i Colombia: Ana Milena Ayala: ayala@nrc.no, +57 3232746021.
  • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62329.