Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB

Ti norske NORCAP-ansatte evakuert fra Ukraina

Publisert 04. mar 2022
Ti norske NORCAP-ansatte på oppdrag i Ukraina har blitt brakt til sikkerhet utenfor det krigsrammede landet.

Nordmennene var på oppdrag som observatører for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina. NORCAP har siden 24. februar samarbeidet med OSSE og Utenriksdepartementet for å evakuere observatørene på grunn av faren for liv og helse. Flere av observatørene har kommet seg hjem, mens andre befinner seg i naboland til Ukraina.

– Vi er takknemlige og lettet over at de norske observatørene har kommet seg trygt ut av landet, og at de er i god behold. Samtidig er vi dypt bekymret for sikkerheten til de ukrainske innbyggerne, som nå befinner seg i en ekstremt vanskelig situasjon, sier NORCAP-leder Benedicte Giæver.

Klare til å bistå

NORCAP driver prosjekter og bistår internasjonale organisasjoner og myndigheter med humanitær, utviklings og fredsbevarende ekspertise. Organisasjonen har siden 2014 hatt eksperter i Ukraina på oppdrag som observatører for OSSE, som har overvåket en våpenhvile øst i landet. Observatørene har hatt som oppgave å samle inn korrekt og upartisk informasjon om situasjonen. OSSE besluttet 24. februar å midlertidig trekke alle observatører ut av Ukraina.

– OSSE vurderer å fortsette det ukrainske oppdraget sitt fra en lokasjon utenfor landet. Vi står klare til å bistå både OSSE og andre samarbeidspartnere om situasjonen i Ukraina, og trapper nå opp arbeidet vårt for å hjelpe mennesker som rammes av denne konflikten, sier Giæver.

NORCAP har allerede mottatt flere henvendelser om å stille opp med eksperter i blant annet helse, logistikk, informasjonshåndtering og beskyttelse av barn. I fjor bisto organisasjonen 50 partnere i 76 land med 584 eksperter.

Mennesker på flukt

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart at inntil 4 millioner mennesker i Ukraina kan bli drevet på flukt til nabolandene i tiden fremover. I tillegg forventer FN at flere millioner mennesker vil bli drevet på flukt innad i landet.

– Flere hundre tusen mennesker har flyktet fra sine hjem de siste dagene, og vi forventer at det tallet vil stige. Det er et akutt behov for nødhjelp, sier Giæver.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB


NORCAP er en del av Flyktninghjelpen, som har vært i Ukraina siden 2014. Flyktninghjelpen driver hjelpearbeid i Ukraina, og planlegger å trappe opp arbeidet sitt i regionen.

– Selv om OSSE trekker ut sine observatører er Flyktninghjelpen fortsatt til stede i Ukraina med folk på bakken som kan bistå menneskene i landet, sier Giæver.

Flyktninghjelpen har i løpet av de siste åtte årene bistått mer enn 700.000 mennesker i Ukraina med mat, husly, vann, sanitære tjenester og juridisk støtte. Allerede før forrige uke var rundt én million mennesker på flukt fra sine hjem på grunn av konflikten øst i landet.

Pressekontakt i NORCAP:
Bunny Nooryani (mob: 48027575 og e-post: bunny.nooryani@nrc.no)