Israel og Gaza:

Kampene må stoppe umiddelbart

 
Bedrifter kan overføre donasjoner merket «Gaza» til kontonummer 8200.06.80008.


– Volden som utspiller seg og de raskt økende dødstallene, understreker at det haster for alle parter å stanse volden og sikre at sivile blir beskyttet, sier Ana Povrzenic, vår landdirektør i Palestina

Den humanitære situasjonen i Gaza blir stadig verre. Israel har beleiret Gaza fullstendig og kuttet tilgangen til mat, vann, elektrisitet og drivstoff for de 2,3 millioner menneskene som bor der. Dette er et alvorlig brudd på folkeretten.

Siste oppdatering
 • Mer enn 1.300 israelere og 3.200 palestinere er drept, og tusenvis er såret siden 7. oktober.
   
 • Mer enn en million mennesker er drevet på flukt i Gaza, uten mulighet til komme seg i sikkerhet.

 • Rundt kl 06.30 den 7. oktober skjøt palestinske væpnede grupper raketter mot israelske områder rundt den okkuperte Gazastripen. Rakettene nådde så langt som til Tel Aviv og Jerusalem. Israel svarte med luftangrep på Gaza.
   
 • Medlemmer av væpnede grupper fra Gaza tok seg inn i Israel, drepte sivile og tok gisler. En rekke gisler, både sivile og medlemmer av de israelske væpnede styrkene, er ført tilbake til Gaza. Noen gisler ble bekreftet blant de drepte i israelske luftangrep.
   
 • Som svar på angrepet har Israel startet den blodigste offensiven mot Gaza på flere år. Bygninger og offentlige infrastruktur er rasert og hundretusenvis av mennesker er drevet på flukt.
   
Sist oppdatert 18. oktober
Vi er klare til å hjelpe
 • Flyktninghjelpen har 54 ansatte som bor og jobber i Gaza.
   
 • Vi følger de humanitære konsekvensene nøye og forbereder oss på å trappe opp innsatsen vår så fort det er trygt nok.
   
 • I Gaza vil vi bistå med vann, hygiene- og sanitærartikler og husly. Vi vil gi pengestøtte når det er mulig å gjennomføre, og bistå befolkningen i å oppgradere husly i forkant av vinteren.
   
 • Vi vil gi grunnleggende psykologisk førstehjelp samt tilby rekreasjonsaktiviteter for barn, med lærere som er utdannet av Flyktninghjelpen.
   
 • Vi appellerer til alle parter om en umiddelbar våpenhvile, eller pause i volden som utspiller seg, slik at vi kan nå dem som trenger det og spare flere sivile liv.

 

Sist oppdatert 18. oktober

 

 

En familie som har flyktet fra hjemmet sitt ankommer denne skolen i søken etter trygghet. Foto: Yousef Hammash/Flyktninghjelpen


Ingen steder å dra

I Gaza har ikke palestinerne noe sted å flykte til. De bor i et beleiret, tett befolket område, og den eskaleringen av vold som vi ser nå kommer på toppen av en eksisterende alvorlig humanitær situasjon. De 2,3 millioner menneskene som bor i Gaza, en landstripe som bare er 365 km2 stor, har måttet leve med beleiring i årevis.

Sykehusenes kapasitet er allerede sprengt, de har hverken nok senger, utstyr eller drivstoff. Det er ikke nok krisesentre til å ta imot folk.

Det er fullstendig strømbrudd. Vanntilgangen er kuttet, og om bare noen timer vil det være tomt for drivstoff.

Kampene må stoppe umiddelbart. Denne eskaleringen kommer til å ha langsiktige humanitære konsekvenser for palestinere i Gaza.

– Den eneste veien mot stabilitet og fred, sier Ana Povrzenic, er at det internasjonale samfunnet nå tar tak i de grunnleggende årsakene til konflikten, inkludert en avslutning av okkupasjonen av palestinsk territorium.