Rima (3) og Abdul (2) på Eko Gas Station i nærheten av Idomeni hvor mange flyktninger og migranter bor i enkle telt. Bilde: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

I samme båt, men likevel ikke

Eirik Christophersen|Publisert 27. jul 2016|Oppdatert 29. jul 2016
De ankommer i de samme båtene, men har ikke de samme rettighetene. Hvorfor blir flyktninger og andre migranter behandlet forskjellig?

Flere hundre tusen har kommet sjøveien til Europa de siste årene. Fram til mars i år kom de fleste fra Tyrkia til Hellas, men nå er den muligheten så godt som stengt etter avtalen mellom EU og Tyrkia. Derfor er den sentrale Middelhavsruten fra Libya til Italia nå den viktigste ruten for mennesker som ønsker å ta seg inn i Europa uten gyldige reisedokumenter.

Når man ser en gruppe migranter gå i land på europeisk jord, er det ikke enkelt å avgjøre hvem som vil bli innvilget asyl og hvem som vil bli avvist og returnert til hjemlandet. Det er ikke nødvendigvis de som umiddelbart virker mest sårbare som har rett til asyl i Europa. Om man er rik eller fattig, frisk eller syk, har ingen betydning for om man har rett til å få bli. Det avgjørende er om man har behov for beskyttelse etter definisjonen i flyktningkonvensjonen og andre internasjonale konvensjoner.

Som følge av disse kriteriene har 99 prosent av syrere som har søkt asyl i Europa blitt innvilget opphold, mens bare tre prosent av asylsøkere fra Senegal har fått asyl, ifølge tall fra Eurostat for første kvartal 2016.

Fatima har flyktet fra Deir ez-Zor i Syria sammen med sin familie. Her er hun på Chios i Hellas. Bilde: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen


Flyktning, migrant eller asylsøker?

Mange er usikre på hvilke ord de skal bruke når det gjelder mennesker som kommer til Europa. En migrant er en person som har reist ut av hjemlandet for å slå seg ned i et nytt land. Dermed er alle flyktninger også migranter, men det er bare noen migranter som er flyktninger. Når man skal omtale en gruppe hvor man antar at noen har et beskyttelsesbehov men ikke alle, anbefaler derfor Flyktninghjelpen å bruke begrepet 'flyktninger og andre migranter'.

Mange av de som ankommer ønsker å søke asyl. Det er en rett alle har når de er på grensen eller inne i et land, ifølge flyktningkonvensjonen. En asylsøker er ikke automatisk en flyktning, og 40 prosent av de som søkte asyl i Europa fikk avslag i første kvartal 2016 fordi myndighetene mente de ikke hadde behov for beskyttelse.

Det er likevel viktig å understreke at det er definisjonen i flyktningkonvensjonen som avgjør om en person er flyktning eller ikke. En person blir ikke flyktning fordi et land er villig til å gi vedkommende beskyttelse. Han/hun har krav på beskyttelse fordi han/hun allerede er flyktning. Derfor slutter han/hun heller ikke å være flyktning dersom asyllandet fatter en feil avgjørelse og lar være å gi asyl til en person som har krav på det. 

Få lovlige veier

De fleste flyktninger er avhengige av å benytte menneskesmuglere for å komme seg til Europa. Det er fordi reglene gjør det nesten umulig å få visum hvis du kommer fra et land hvor det er sannsynlig at du vil søke asyl. Det har også blitt langt vanskeligere å få familiegjenforening. Derfor må også mange familier med barn benytte menneskesmuglere for å bli gjenforent med familiemedlemmer som har flyktet i forveien. Norge og noen andre europeiske land tar imot kvoteflyktninger for gjenbosetting fra land i nærområdene, men antallet er veldig begrenset i forhold til behovet. EU-landene har heller ikke fulgt opp løftene om relokalisering av flyktninger som nå befinner seg i Hellas og Italia.

Mer enn 240 millioner mennesker lever utenfor hjemlandet, mer enn tre prosent av verdens befolkning. Det betyr at flyktninger «bare» utgjør ti prosent av alle migranter i verden, til tross for den kraftige økningen i antall flyktninger de siste årene. Dessverre er det også få lovlige veier til arbeid i Europa for mennesker fra fattige land, særlig for ufaglært arbeidskraft. Derfor forsøker mange økonomiske migranter å komme seg til Europa i samme båter som flyktninger ankommer. Noen av disse vil også forsøke å søke asyl, men mange innser at de ikke vil få lovlig opphold hvis de kommer fra land hvor de ikke har vært forfulgt. Derfor velger mange i stedet å gå inn i den uformelle, svarte økonomien, særlig i Sør-Europeiske land, hvor de må ta til takke med dårlig betalte jobber og et fraværende sosialt sikkerhetsnett.

Det er viktig at det skapes lovlige måter å søke arbeid i Europa. Samtidig er det avgjørende at asylinstituttet beskyttes og at mennesker med behov for beskyttelse for dette i tråd med forpliktelsene i internasjonale konvensjoner. Flyktninger og arbeidsmigranter har ulike rettigheter, og dette må respekteres også når Europa føler seg overveldet av høy innvandring.