ADVARER MOT KUTT I HJELPEN: En kvinne tilhørende saharawiene i Vest-Sahara forbereder et måltid i flyktningleiren Dakhla i Algeri. FN frykter at organisasjonen må kutte i hjelpen til flyktningene på grunn av pengemangel. Foto: AFP/Farouk Batiche/NTB Scanpix.

Vest-Sahara: Nye prøvelser for saharawiene

Richard Skretteberg|Publisert 29. nov. 2016
FN advarer mot at pengemangel vil føre til snarlige kutt i matrasjonene til saharawiske flyktninger. Samtidig er situasjonen mellom marokkanske styrker og Polisario mer spent enn på lenge.

Verdens matvareprogram, FNs høykommissær for flyktninger og UNICEF advarer mot at kronisk underfinansiering av hjelpearbeidet vil få store konsekvenser for arbeidet med å sikre flyktningene husly, medisinsk oppfølging, mat og rent vann.

Rammer barn

FN-organisasjonene sier matvarehjelpen er kritisk lav og at den spesielt rammer barn, gravide og ammende mødre. Flyktningene som har oppholdt seg i Tindouf-området i Algerie siden den marokkanske okkupasjonen i 1975, lever under svært vanskelige klimatiske forhold med temperatursvingninger mellom 45 varmegrader om sommeren til rundt null om vinteren. De kan kun produsere ti prosent av maten de trenger selv og er helt avhengig av internasjonal bistand.

Økt spenning

Samtidig har spenning økt i områdene som deler den okkuperte delen av Vest-Sahara fra det området frigjøringsbevegelsen Polisario kontrollerer. Det startet i høst da marokkanerne begynte å bygge vei utenfor den såkalte buffersonen mellom Marokko og Vest-Sahara. Som svar har Polisario flyttet sine styrker nærmere den marokkansk konstruerte muren som deler Vest-Sahara i to, og på et tidspunkt stod soldatene bare hundre meter fra hverandre.

Mye tyder på at Marokko ønsker å teste Polisarios ledelse etter at mannen som har ledet bevegelsen i fire tiår, Mohammed Abdelaziz, døde tidligere i år.

Ban Ki-Moon

I mars i år reiste Ban Ki-Moon til flyktningleirene og de saharawi-kontrollerte områdene av Vest-Sahara, som første FN-generalsekretær noensinne.

Under reisen uttalte han sin forståelse for flyktningenes frustrasjon som følge av okkupasjonen. Marokko responderte ved å utvise FN-personell og fordømme hans partiskhet. Sikkerhetsrådet unnlot å komme med klare motsvar, til generalsekretærens skuffelse.

40 år på flukt

I 40 år har de saharawiske flyktningene oppholdt seg i isolerte flyktningleirer i nabolandet Algerie. Hjemlandet er delt på langs av en marokkansk- konstruert mur. Elektronisk overvåking, miner og soldater skal stoppe det muren selv ikke klarer. Familier har vært atskilt i årtier, og nye generasjoner vokser opp i leirene uten noen gang å ha sett sitt hjemland. I det okkuperte området er det nå flere marokkanere enn saharawier.

Avhengig av hjelp

Til tross for stor egeninnsats er flyktningene fra Vest-Sahara helt avhengige av internasjonal assistanse. De siste årene har hjelpen hatt en nedadgående trend og er svært lite forutsigbar.

Under- og feilernæring og anemi er utbredt og utdanningssektoren forvitrer. For eksilregjeringen er kampen todelt: de skal ivareta flyktningenes umiddelbare behov samtidig som de driver nasjonsbygging i eksil.

Flyktningene frykter at avhengigheten av bistand fra et politisk splittet EU, kan bli brukt for å få saharawiene til å gi opp sin kamp for et selvstendig Vest-Sahara.

I oktober 2015 mistet 25.000 flyktninger hjemmene sine i flom da det regnet for første gang på mange år. I januar 2016 varslet EU at de ville redusere betraktelig den humanitære bistanden til flyktningene.