Beredskapsleire er satt opp i utkanten av Mosul for å kunne ta imot mennesker på flukt fra byen. Leirene kan huse opptil 60.000 mennesker. Dersom det etableres rømningsveier, forventes det at så mange som 200.000 vil flykte allerede de første dagne offensiven pågår. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Mosul: Livene til 1,2 millioner irakere står i fare

Publisert 17. okt. 2016
Livene til 1,2 millioner irakere står nå i fare etter at den siste offensiven for å gjenerobre byen Mosul ble erklært natt til mandag 17. oktober, advarer Flyktninghjelpen.

De sivile har vært sterkt undertrykket i mer enn to år, og Flyktninghjelpen appellerer igjen til partene i konflikten om at sikkerheten til kvinner, barn og menn respekteres. Etableringen av trygge rømningsveier må være førsteprioritet. Når byen nå er under kraftige angrep, og med mangel på trygge fluktruter ut, står hundretusener av irakere i fare for å bli fanget i kryssilden: Enten ved å bli skutt av snikskyttere dersom de forsøker å flykte, eller å bli angrepet i eget hjem.

- Vi frykter at de humanitære følgene av denne operasjonen vil være enorme, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann.

- Førsteprioriteten er nå å etablere trygge ruter ut av byen for de sivile, ingenting er viktigere. Vi har allerede sett de fatale konsekvensene fra de såkalte trygge rømningsveiene fra Falluja tidligere i år, og vi kan ikke utsette fler irakere for en slik risiko igjen. De har vært igjennom for mye allerede.

- Våre ansatte har jobbet døgnet rundt for å forberede mottakelsen av masseflukten som forventes. Familier vil ha behov for beskyttelse, mat, vann og et tak over hodet. Men dersom ikke de stridende partene sikrer trygge veier ut, vil de stå ovenfor et umenneskelig valg: Å bli værende igjen med risiko for å bli drept i et angrep, eller å risikere sine liv ved å forsøke å flykte.

Beredskapsleire er satt opp i utkanten av Mosul for å kunne ta imot mennesker på flukt fra byen. Leirene kan huse opptil 60.000 mennesker. Det forventes det at så mange som 200.000 kan flykte allerede de første dagne offensiven pågår, dersom de kommer seg ut. Flyktninghjelpen samarbeider med andre humanitære organisasjoner for å sikre at alle irakere som kommer seg ut av byen skal få den hjelpen de trenger for å overleve.

- Måten offensiven manøvreres på, samt hvordan sivile på flukt blir behandlet av væpnede styrker, i tillegg til hvor effektivt vi klarer å møte de humanitære behovene som oppstår, vil være avgjørende for utviklingen videre i Irak, og om irakere igjen kan klare å leve side om side i landet. Vi kan ikke svikte irakere i dette avgjørende øyeblikket i historien, sier Gressmann.