Hawa brings home water strapped on her back after trekking for five kilometres. Shimbroyow is a new IDP camp established in Fadhigabo district of Sanaag region to accommodate people displaced by drought in Somaliland. The IDP camp started with 54 drought-effected households at the beginning of the year, but now hosts more than 200 households.
Governments, aid agencies, donors and all concerned bodies must take priority action to counter the drought crisis which is threatening to spiral into a massive famine once all livelihood options are depleted. Download the inter-agency briefing note: http://bit.ly/2jPrha5 - Photo by Adam Ahmed
Foto: Adam Ahmed/Flyktninghjelpen

Frykter ny sultkatastrofe

Flyktninghjelpen|Publisert 06. feb. 2017
Over 30 millioner mennesker i Øst-Afrika og Jemen risikerer å ikke ha tilgang på nok mat i 2017. Syv organisasjoner advarer om fare for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen.

Infografikk

Jemen

14

millioner mennesker står uten trygg tilgang på mat

Afrikas horn

17

millioner mennesker mangler mat på Afrikas horn

Somalia

6,2

millioner mennesker mangler mat i Somalia


– Alle varsellampene blinker. Den ekstreme tørken er allerede et faktum, men hvor mange menneskeliv den vil kreve, vil være avhengig av vår evne og vilje til å reagere raskt. Med dagens varslingssystemer er det ingen grunn til  at vi skal vente til vi ser bilder av barn som har omkommet av sult før vi trapper opp hjelpearbeidet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Varslingsnettverket som publiserer jevnlige oversikter over matsituasjonen i regionen,
rapporterer om risiko for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen i 2017. Tørke, kombinert med konflikt, har ført til at 14 millioner mennesker står uten trygg tilgang til mat i Jemen, og tallet er ventet å stige. I tillegg er 17 millioner mennesker rammet i Øst-Afrika.

Varslet krise

Frykten er en gjentagelse av situasjonen ved forrige alvorlige tørke i 2010-11, som førte til sultkatastrofe i Somalia. Mer enn 260.000 menneskeliv, hvorav halvparten barn, gikk tapt og tørken, kombinert med konfliktene i landet, drev hundretusener av mennesker på flukt.

– Vi kan ikke tillate oss å gjøre de samme feilene som førte til at 130.000 barn sultet i hjel under forrige hungersnød i Somalia. Givere og politiske ledere i alle land må sammen med FN ta ansvaret for å finansiere nødhjelpsinnsatsen i landet, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Lærdommen fra tørken i 2010-2011 er klar: Kostnadene ved at man først fikk på plass en skikkelig humanitær innsats i juli 2011, etter at sultkatastrofen var et faktum, var store, både målt i antallet menneskeliv som gikk tapt og målt i kroner og øre. Antallet mennesker som omkom økte raskt allerede mellom april og mai 2011.

Behov for øyeblikkelig hjelp

I månedene som kommer er det forventet at den lokale tilgangen på matvarer i Somalia vil reduseres, prisene stige og sulten øke. Neste regntid, fra mars til mai, blir avgjørende, men dessverre viser flere analyser at også denne regntiden etter stor sannsynlighet vil bli tørr.

–  Nå må vi dra lærdom av sultkatastrofen i Somalia 2011 og øyeblikkelig bidra med nødvendig hjelp, i stedet for å vente på at dødstallene skal stige. Somaliere vi er i kontakt med rapporterer at mange allerede har mistet store deler av buskapen sin og selv er så underernærte at de ikke har krefter til å fjerne sine døde dyr, sier Ubah Aden fra Somali Forum.
  

Organisasjonene som stiller seg bak:

ADRA, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Somali Forum og Utviklingsfondet.