Les billedteksten Jan Egeland møter menneksker i Jabal Yazzid distriktet. Foto: Flyktninghjelpen

En menneskeskapt sultkatastrofe på vår vakt

Publisert 03. mai 2017
Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland om den humanitære situasjonen i Jemen:

Støtt vårt nødhjelpsarbeid:  Send SULT til 2142 (kr 200,-) 

– Jeg er rystet til margen over det jeg har sett og hørt her i krigs- og sultrammede Jemen. Verden lar syv millioner kvinner, menn og barn sakte, men sikkert slukes opp av en sultkatastrofe som mangler sidestykke i Jemen. Dette skyldes ikke tørke. Dette er en menneskeskapt katastrofe fra A til Å, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland etter å ha besøkt Sana’a, Aden og Amran i Jemen.   

– Her har internasjonalt diplomati sviktet totalt. Menn med makt og våpen både i og utenfor Jemen undergraver alle forsøk på å forhindre sultkatastrofe og kollaps i helse- og utdanningstilbudet til millioner av jemenittiske barn.

– Ingen steder i verden står så mange liv i fare. Vi er ikke engang sikre på at Jemens aller viktigste livslinje, havnen i Hudaydah, fortsatt vil holdes åpen. Den Saudi Arabia-ledede, vestligstøttede militærkoalisjonen har truet med å angripe Hudaydah, noe som trolig vil ødelegge havnen og kutte forsyninger til millioner av sultne sivile. De alvorlige hindringene for import til Jemen gjennom sjø, luft og land har ført til en økonomisk kollaps i et land med 27 millioner innbyggere, sier Egeland.

Les billedteksten Jan Egeland besøker Al-Sabeen sykehuset i Sanaa. På grunn av den humanitære situasjonen er det nå en økning i antall nyfødte med lav fødselsvekt. Foto: Flyktninghjelpen

 
Flyktninghjelpens appell til partene i konflikten i Aden og i Sana’a, samt til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, til Iran og til vestlige aktører som USA og Storbritannia, er som følger: 

– Ikke hell bensin på bålet i konflikten. Dere må bli enige om en våpenhvile, om seriøse fredsforhandlinger og komme de 19 millioner jemenitter med behov for hjelp til unnsetning. Denne måneden hadde Verdens matvareprogram kun råd til å hjelpe tre av syv millioner jemenitter som balanserer på kanten til sultkatastrofe. Heltemodige hjelpearbeidere jobber dag og natt med altfor lite midler, og lokale militære og politiske myndigheter hindrer i mange tilfeller hjelpen i å nå frem til mennesker i nød, sier Egeland.

Kommersiell matimport til Jemen har nådd et historisk bunnivå, og prisen på de mest grunnleggende matvarene har i snitt økt mer enn 30 prosent. 60 prosent av befolkningen har ikke trygg og forutsigbar tilgang til mat, og nesten syv millioner mennesker vet ikke hvor det neste måltidet deres skal komme fra. Dette gjør Jemen til verdens verste matkrise.

– En hjelpearbeider fortalte meg at frykten og desperasjonen nå er så utbredt at mødre med akutt underernærte barn på sykehuset røsker barna ut av sengene når de hører krigsflyene sirkle over sykehuset.

Under besøket møtte Egeland familier som er rammet av konflikten, humanitære partnere og myndigheter.

– Jeg møtte lærere, helsearbeidere, ingeniører andre offentlig ansatte som ikke har fått lønn på åtte måneder og som sliter med å overleve. Bistandsorganisasjoner må klare å holde offentlig sektor gående for å unngå at epidemier og analfabetisme sprer seg. Denne kvelningen av en hel sivilbefolkning på begge sider av frontlinjen kan ikke fortsette, sier Egeland.

Fakta

 

  • Rundt 17 millioner mennesker, tilsvarende 60 prosent av befolkningen i Jemen, har ikke trygg og forutsigbar tilgang til mat og er avhengige av nødhjelp for å overleve, ifølge en ny rapport om matsikkerhet i Jemen (Food Security Phase Classification (IPC) report). For 10,2 millioner av disse er situasjonen karakterisert som et eller to skritt unna sultkatastrofe. Dette er en økning på 20 prosent sammenlignet med juni 2016.

  • Nesten 19 millioner av Jemens befolkning på 27,4 millioner mennesker trenger en eller en annen form for nødhjelp, i følge FNs nødhjelpsappell for 2017.

  • Kun 1,2 milliarder av de 2,1 milliarder amerikanske dollar som skal til for å finansiere appellen er lovet finansiert, etter giverkonferansen som ble avholdt i Genève 25 April.

  • Flyktninghjelpen har vært tilstede på bakken i Jemen siden 2012, og deler ut nødhjelp i form av mat, utdanning, husly, vann- og sanitærsystemer. Flyktninghjelpen nådde ut til mer enn 1 million mennesker i 2016. LEs mer om våre prosjekter i Jemen her

  • I Jemen er Flyktninghjelpen tilstede i Aden, Amran, Hajjah, Hudaydah, Lahj, Sana'a og Taizz.
Pressekontakter

I Jemen/Amman:

Tuva Bogsnes, Leder for Medieseksjonen i Flyktninghjelpen
Permanent nummer :+47 932 31 883
I Jemen: +967 730 400 244
tuva.bogsnes@nrc.no

I Oslo:

Michelle Delaney, Medierådgiver
+ 47 941 65 579
michelle.delaney@nrc.no

Media hotline:  + 47 905 62 329
info@nrc.no