A crowd of refugees in the reception centre of the Hamam al-Alil camp for people displaced from Mosul, Iraq.  - NRC/Wolfgang Gressman
Internt fordrevne irakere har samlet seg på mottakssenteret i Hamam Al-Alil - leiren for mennesker på flukt fra kampene i Mosul. Foto: Wolfgang Gressman/Flyktninghjelpen

Mosul: En farefull flukt

Publisert 17. mar. 2017
100.000 mennesker har så langt flyktet fra kampene siden offensiven for å ta kontroll over Vest-Mosul startet 19. februar.

Hitham er 9 år gammel. Irakiske styrker fortsetter framstøtet for å ta byen hans tilbake, og frontlinjen har nådd familiens hjem vest i byen. Kampene tvang Hitham og familien hans på flukt.

Det er mange som Hitham. Siden offensiven for å ta tilbake Mosul startet i oktober i fjor, har 330.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine. En fjerdedel av disse har allerede reist tilbake til sine herjede nabolag øst i byen. Livet der er vanskelig. Det er mangel på rent vann. Få helsetjenester er tilgjengelige. Skoler er stengt. Men, det er hjemme.

9 year old Hitham arrived in a camp for displaced people on 3 March with his family and around 4,000 others.


Date: 04 March 2017
Photo: NRC/Melany Markham
Ni år gamle Hitham kom til en leir for internt fordrevne sammen med familien sin og 4.000 andre den 3. mars i år. Foto: Melany Markham/Flyktninghjelpen

Å dra hjem er ikke et alternativ for Hitham og 100.000 andre fordrevne fra vest i Mosul. Kampene fortsetter. Sammen med 8.000 andre mennesker ankom han den dagen tidlig i mars en av leirene som er satt opp for å ta imot et økende antall mennesker på flukt fra krig. Vinterkulden biter. Stiene er gjørmete. De har flyktet i flere timer eller dager, etter uker med kamper og lite å spise, etter år underlagt IS’ styre.

Flesteparten vil ikke fortelle sitt fulle navn, eller la oss ta bilder av dem. De er bekymret for familie og venner som fremdeles befinner seg i IS-kontrollerte områder og frykter hva IS-soldatene kan finne på å gjøre med dem. De forlot hjemmene sine og la igjen alt de eide, men frykten bærer de fremdeles med seg.

– IS tok mannen min for ett år siden. Jeg har ikke hørt fra han siden. Jeg flyktet om natten med de fire barna mine, forteller en ung kvinne som nettopp har ankommet leiren.

Discarded niqabs lie in a pile outside the camp where women took them off as soon as they arrived. 

Date: 04 March 2017
Photo: NRC/Melany Markham
Utenfor ligger en haug med niqaber som kvinnene tok av seg da de ankom leiren. Foto: Melany Markham/Flyktninghjelpen


– Vi forlot landsbyen vår Abu Saif i Vest-Mosul på grunn av luftangrepene. Det er ikke trygt der. Hele familien vår flyktet hit til Hammam Al-Alil, forklarer en eldre mann.

En ung mann forteller om flukten:

– Vi gikk i fem timer før vi nådde styrkene til den irakiske hæren. De tok oss med til denne leiren. Vi er bekymret for familie og naboer som fortsatt befinner seg midt i bombingen.

De forlot krigens grusomheter og la ut på en farefull flukt.

– En mann fortalte meg at de hadde gaffateipet snutene til sauene sine for at de ikke skulle breke mens de flyktet i mørket. Barn tok av seg skoene for å gjøre skrittene sine så lydløse som mulig, forteller Flyktninghjelpens Elisabeth Koek i Irak.

A toddler walks through the mud in a camp accommodating people who arrived yesterday after fleeing fighting in Mosul.

Date: 04 March 2017
Photo: NRC/Melany Markham
Et barn i leiren som tok imot tusenvis på flukt fra kamper i Mosul tidlig i mars 2017. Foto: Melany Markham/Flyktninghjelpen

Mens flere tusen mennesker flykter fra Mosul hver dag, mottar Flyktninghjelpen og andre organisasjoner dem i flyktningeleirer, inkludert i leiren Hammam Al-Alil sør for Mosul. Der får de det aller mest nødvendige for å dekke akutte behov som mat, vann, såpe og håndklær. Folk kommer sultne, utslitte og redde.

– I det siste har vi bare spist brød, bare brød i flere uker. Vi hadde ingenting annet å spise. Ikke te eller sukker. Det er utrolig, vi er i Irak i 2017! Jeg har høyt blodtrykk, før var jeg heldig og kunne kjøpe noen medisiner, men nå har jeg ikke mer igjen, forteller en eldre mann.

I det siste har vi bare spist brød, bare brød i flere uker. Vi hadde ingenting annet å spise. Ikke te eller sukker. Det er utrolig, vi er i Irak i 2017!
Eldre mann på flukt fra Mosul.

Den irakiske regjeringen og hjelpeorganisasjoner fortsetter å forberede seg på at flere tusen nye kan ankomme leirene i de kommende ukene og månedene. Flere hundre tusen er fortsatt fanget i den vestre delen av byen, opp mot 400.000 av dem i den tett befolkede gamlebyen.

– Folk ankommer leiren med bare klærne de står og går i. De er kalde, slitne og sultne, og gråter enten av utmattelse, traumer, eller begge deler. Flyktninghjelpen og andre organisasjoner møter behovene deres foreløpig, men vi frykter hva som vil skje fremover når strømmen av mennesker fortsetter, og til og med øker, sier Wolfgang Gressmann, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Irak.

Så langt har Flyktninghjelpen hjulpet mer enn 210.000 mennesker som har flyktet fra Mosul siden 17. oktober i fjor. Flyktninghjelpen jobber med å gi vann, mat, husly, juridisk hjelp og utdanning. En av 10 irakere, eller 3 millioner mennesker, er nå på flukt i eget land i Irak.

Staff from the Norwegian Refugee Council distribute essentials such as food, water, soap and towels to people who have recently fled fighting in Mosul.

Date: 04 March 2017
Photo: NRC/Melany Markham
Flyktninghjelpens ansatte deler ut mat, vann, såpe og håndklær til mennesker som nylig har flyktet fra kampene i Mosul. Foto: Melany Markham/Flyktninghjelpen