Les billedteksten Mennesker på flukt i Baraak Iyaash leir i Somalia. De har mistet alle husdyrene sine, og trenger sårt mat og vann. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

10.000 tvunget på flukt fra kamper i Somalia

Publisert 27. nov 2017
Bombing fra luften og bakkekamper i nedre og midtre Shabelle- regionene i Somalia har denne måneden tvunget mer enn 10.000 mennesker på flukt.

– Vi ser en økning i antall i familier som flykter fra kampene inn til leirer i Mogadishu. Dette er leire som allerede er overfylte av mennesker som har flyktet fra tørken, og som lever i falleferdige telt og skur, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Somalia, Victor Moses.

– Det blir et dobbelt sjokk for de som flykter fra både tørke og konflikt på én gang. De må håndtere flere kriser på samme tid.

Spenninger i distriktene Bal'ad og Afgooye utviklet seg til en åpen konflikt i november. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder om en alarmerende økning i tilfeller av utpressing, tortur, seksuelle overgrep og hindringer ved veisperringer på grunn av konflikten. Mange familier flykter når det er pauser i kampene, og kommer seg til slutt til hovedstaden.

– Flyktninghjelpen er bekymret for de humanitære konsekvensene av kampene og bombingen da dette skjer i en tid hvor behovene allerede er kritisk høye. Hjelpen når mange somaliere i leirene rundt Mogadishu, men ikke alle. Spesielt vanskelig er det for familiene som nettopp har flyktet, og som har akutt behov for husly, mat og vann.

Over 1 million mennesker har måttet flykte fra sine hjem i Somalia siden januar i år, hovedsakelig på grunn av tørke, men også på grunn av konflikt, usikkerhet og flom. Krisen i landet har blitt verre i løpet av året. Halvparten av befolkningen, over 6,7 millioner mennesker, trenger nå nødhjelp, et tall som har gått opp fra 6,2 millioner tidligere i år.

Tall og fakta:

Fakta om den humanitære situasjonen i Somalia

  • Over 10.000 somaliere har flyktet på grunn av konflikter i regionene Shabeellaha Dhexe og Shabeellaha Hoose i Somalia så langt i november, ifølge UNHCR-ledede Protection and Return Monitoring Network (PRMN), som Flyktninghjelpen er del av.

  • Over 1 million mennesker har blitt internt fordrevet på grunn av tørken og konflikten i år, ifølge PRMN.

  • Ytterligere 1 million mennesker lever som flyktninger utenfor Somalias grenser.

  • Over 6,7 millioner mennesker, mer enn halvparten av befolkningen, trenger humanitær hjelp.Somalia er et av de fattigste landene i verden. 43 prosent av befolkningen lever på mindre enn én dollar dagen. Forventet levealder er bare 51 år.

 

Fakta om Flyktninghjelpen i Somalia

  • Flyktninghjelpen driver programmer for familier rammet av tørke og konflikt i flere regioner i Somalia, inkludert Mogadishu. Programmene omfatter matsikkerhet, levebrød, vann, sanitærforhold, hygiene, husly, utdanning og rettshjelp.
  • Flyktninghjelpen har jobbet i Somalia siden 2004. For mer informasjon om vårt arbeid i landet, gå til http://bit.ly/2xJvOCU
  • Givere for Flyktninghjelpens programmer for tørkeofre i Somalia inkluderer britiske DFID, EUs generaldirektorat for humanitær bistand (ECHO), Utenriksdepartementet, OCHA - Somalia Humanitarian Fund, svenske SIDA, UNHCR, UNICEF og WFP.
Til redaktører:

 

Mediekontakter:

  • I Nairobi: Geno Teofilo, regional medierådgiver, geno.teofilo@nrc.no, +254 702 910 077
  • I Oslo: Flyktninghjelpens medieseksjon, info@nrc.no, + 47 90 56 23 29