10 år gamle Moamer er en av millioner av sivile som er berørt av konflikten i Jemen. Foto: Flyktninghjelpen/Nuha Mohammed.

Drap på sivile i Jemen kan ikke rettferdiggjøres

Publisert 24. aug. 2018
Flyktninghjelpen er forferdet over den siste tidens medieoppslag om drap på sivile i Jemen utført av begge partene i konflikten.

Uttalelse fra Flyktninghjelpens fungerende landdirektør i Jemen, Suze van Meegen:

– Vi er forferdet over en konflikt som ikke følger folkerettslige lover, og forbløffet over stillheten fra de mange myndighetene som muliggjør den. Det er vanskelig å forstå noen moralske begrunnelser for å drepe sivile som flykter mot sikkerhet mens byene deres blir omgjort til slagmarker for de krigende partene.

Angrep på sivile har blitt en dødelig trend i krigen i Jemen. De nye medierapporteneom sivile tap følger koalisjonens nylige angrep på en buss full av skolebarn, hvor 51 mennesker døde. Over tre år med uavbrutt vold fra begge parter i konflikten har rammet sivile hjem, markeder, sykehus, skoler og gårder. Over 350.000 jemenitter har flyktet fra volden langs Jemens vestkyst siden begynnelsen av juni. Totalt har tre millioner mennesker blitt drevet på flukt siden krigens begynnelse. Mennesker på flukt er ikke bare tall. De er individer som blir tvunget til å etterlate alt de eier i et forsøk på å overleve.

Denne krigen er ikke bare et jemenittisk problem, den er et globalt et. De mange nasjonene som bidrar med informasjon, våpen og logistikkstøtte for å muliggjøre volden, er involvert i en konflikt som har drept tusenvis og som ikke vil avta uten bevisst og meningsfylt handling.

Storbritannia, USA, Frankrike, Iran og alle andre stater som bidrar til konflikten i Jemen må bruke sin innflytelse til å få en umiddelbar og endelig slutt på volden. Vi oppfordrer landene som finansierer og fyrer opp under krigen til å sikre at sivile og sivile infrastrukturer er beskyttet mot angrep, og at humanitær hjelp får komme fram til de som trenger det.

For intervjuer eller mer informasjon, ta kontakt med Flyktninghjelpens medietelefon på +47 905 62 329 eller info@nrc.no