1,8 millioner irakere på flukt ett år etter krigen mot IS

Publisert 07. des 2018
Millioner av irakere lever fremdeles i nød ett år etter at Irakiske myndigheter erklærte seier over Den islamske staten (IS). Mange er hjemløse og på flukt uten muligheter til å gjenoppbygge livene sine.

9. desember 2017 erklærte den irakiske statsministeren at krigen mot IS var over og vunnet. Likevel er fremdeles 1.8 millioner mennesker internt fordrevet i Irak i dag mens 8 millioner lever i nød og har behov for humanitær assistanse.

Tusener av barn født under IS’ styre er fremdeles ikke anerkjent av staten. Mange som forsøker å reise tilbake til sine hjem blir avvist av lokalsamfunnet og tvunget på flukt igjen.

– Dersom dette er hva seier betyr, så er det lite å feire for millioner av irakere som fremdeles lider av konsekvensene av krigen. De er i stor grad glemt av myndighetene og det internasjonale samfunnet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland. – Vi jobber daglig for tusenvis av kvinner, menn og barn som fortsetter å lide i stillhet mens verdenssamfunnet tror at situasjonen i Irak er normalisert. Sannheten er at tusener risikerer å bli møtt med kollektiv straff fordi de var på feil sted til feil tid.

Til tross for at det har vært en nedgang i sammenstøt og vold det siste året, rapporterer nærmere to av tre mennesker på flukt at de ikke vil eller kan returnere tilbake til hjemmene sine. Over halvparten av disse har fått husene sine skadet eller fullstendig ødelagt. Hele byer slik som Mosul og Sinjar ligger fremdeles i ruiner.

Irakiske myndigheter sammen med det internasjonale verdenssamfunnet, spesielt medlemmer av den USA-ledede koalisjonen mot IS, har et ansvar for å sikre at Irak gjenreises. Dette betyr at rettighetene til mennesker på flukt må respekteres slik at de kan gjenoppbygge sine liv der de måtte ønske det.