Da 18 år gamle Mohammed fikk høre om Flyktninghjelpens ungdomssenter, skrev han seg opp for å delta på kurset i mobilreparasjon. – Å fikse mobiltelefoner er som en hobby for meg, sier han. Bilde: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Mobilreparatøren fra Mosul

Helen Baker|Publisert 18. des. 2018
IRAK/Mosul: Da IS kontrollerte byen, var det mange studenter som sluttet på skolen fordi pensumet ble endret og fikk et stort fokus på vold og slåssing. Atten år gamle Mohammed fikk ikke fullført videregående. – Det nye pensumet gjorde at jeg ikke ville studere, og jeg var mentalt sliten. Jeg måtte også begynne å jobbe så familien min hadde råd til det vi trengte.

Han sluttet på skolen og begynte å jobbe i en kosmetikkbutikk sammen med onkelen sin, slik at han kunne hjelpe familien. Men butikken ble stengt fordi IS ikke tillot sminke, ifølge Mohammed. Onkelen gjorde den om til en tebutikk, og Mohammed jobbet der fram til Mosul ble gjenerobret av irakiske myndigheter i fjor.

Så hørte han om Flyktninghjelpens ungdomssenter og meldte seg opp på kurset i mobilreparasjon. – Å fikse mobiltelefoner er som en hobby for meg, sier han.

I dag jobber Mohammed i en butikk hvor han selger og reparerer mobiltelefoner. Bilde: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen


Mohammeds far pleide å ha en mobilreparasjonsbutikk, men butikken ble stengt da IS forbød bruken av mobiltelefoner. – Vi hadde ikke engang elektrisitet, så vi kunne ikke bruke noe elektronisk utstyr. Mohammed hadde allerede lært grunnleggende mobilreparasjon av faren sin, og tilegnet seg kjapt nye ferdigheter gjennom Flyktninghjelpens kurs. I dag jobber han i en butikk hvor han selger og reparerer mobiltelefoner.

– Jeg anbefaler alle jobbsøkere til å søke på et av kursene på Flyktninghjelpens ungdomssenter, så de kan få erfaring og nye ferdigheter.

Selv om over 1.200 stykker har registrert seg for å delta på kursene, har senteret vårt kun kapasitet til 400 elever om gangen.

– Hver dag kommer det nye folk til senteret for å registrere seg, men vi kan dessverre ikke registrere flere navn nå. Det kan hende at vi må avslutte kursene om vi ikke får nok finansiering til å fortsette, sier Dima Issam, Flyktninghjelpens ungdomskoordinator i Mosul.

– Dette kurset hjalp meg med å finne meg en jobb, men flere av vennene mine fra klassen leter fortsatt. Å få seg en jobb i Mosul er veldig vanskelig, sier Mohammed. – Det hadde vært fantastisk om myndighetene eller de humanitære organisasjonene kunne etablert et prosjekt som gikk ut på å finansiere små bedrifter. Nå har vi kunnskapen og ferdighetene, men vi har ikke ressursene vi trenger for å benytte oss av dem.

Mohammed i mobilreparasjonsklassen på Flyktninghjelpens ungdomssenter. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen


Teknologi gir nye muligheter til ungdom i Irak

I Irak har flere år med konflikt ført til økonomisk krise og høy arbeidsledighet blant unge. Flyktninghjelpens teknologikurs gir dem muligheten til å lære seg nye ferdigheter og bedre sjansene sine på jobbmarkedet.

For litt over et år siden ble Mosul, Iraks nest største by, gjenerobret fra IS av irakiske myndigheter. Der driver Flyktninghjelpen et ungdomssenter hvor vi tilbyr kurs i språk, datakompetanse, mobilreparasjon og koding. Over 1.200 ungdommer har registrert seg for å delta på kursene – så mange at over halvparten fortsatt står på venteliste, utålmodige etter oppstart av nye kurs.

Like god som enhver mann

Seksten år gamle Rahma er en av de unge kvinnene som har vært så heldige å få plass på kurset i koding. Siden hun var syv år har Rahma vært interessert i alt som har med teknologi og data å gjøre.

– Jeg tar dette kurset fordi jeg vil lage nettsider for lokale organisasjoner, siden mange av dem ikke har det, sier hun. – Jeg vil også vise ferdighetene mine, og bevise at jeg som jente kan være like god i teknologi som enhver mann.

Rahma håper at kursene i data og koding vil hjelpe henne med å komme inn på jobbmarkedet i fremtiden.

– Jeg er glad for at Flyktninghjelpen holder disse kursene også for jenter, og at dere tror på ferdighetene våre. Nå klarer jeg å lage egne nettsider. Jeg håper at disse kursene kan fortsette å gi jenter en mulighet til en bedre fremtid.

Seksten år gamle Rahma var heldig som fikk plass på Flyktninghjelpens kurs i koding. Siden hun var syv år har Rahma vært interessert i alt som har med teknologi og data å gjøre. Bilde: Helen Baker/Flyktninghjelpen


Like muligheter

Amina på 25 år er også glad for å delta på kursene i data og koding. – Ofte finnes det bare kurs i sying og strikking for jenter. Men jeg vil ha en skikkelig jobb så jeg kan hjelpe familien min, sier hun.

Hun har en mastergrad fra fakultetet for medisinsk utstyr ved det teknologiske universitetet i Mosul. Da IS kontrollerte byen mistet hun tre år med utdanning. Universitetene var stengt, og situasjonen var utrygg. Jenter måtte dekke seg til fra topp til tå, og menn måtte kle seg på en spesiell måte. Elektrisitet, mobiltelefoner, internett og satellitter var ikke tillatt. Menneskene i Mosul var fullstendig frakoblet fra resten av verden.

Det var først etter at Mosul ble gjenerobret i fjor at Amina kunne fullføre studiene sine.

Hun hørte om Flyktninghjelpens ungdomssenter gjennom en brosjyre. – Jeg ble veldig ivrig da jeg så at de hadde teknologikurs for jenter, sier hun:

– Jeg lærer mer på disse kursene enn jeg lærte gjennom utdanningen min på universitetet, for der var det nesten bare teori. Det jeg liker skikkelig godt med dette kurset, er at jeg får praktisert det jeg har lært.

For øyeblikket jobber Amina som lærer i arabisk og matematikk ved en av byens private barneskoler. I fremtiden håper hun å finne en jobb som har noe med teknologi å gjøre, eller å starte sitt eget firma som kan designe nettsider.

– Det trengs mer støtte til jenter i samfunnet mitt og andre lignende samfunn. Disse kursene er veldig nyttige, men vi trenger også annen støtte, for eksempel gjennom små lån eller grunnleggende utstyr vi trenger for å starte våre egne prosjekter.