Les billedteksten Matdistribusjon i Ngop, Unity state, South Sudan, 2017. Foto:Albert Gonzalez Farran/Flyktninghjelpen

Nødhjelpsbehovene øker, men hjelpen holder ikke tritt

NRC|Publisert 04. des 2018
De humanitære krisene varer stadig lenger, behovene øker, men hjelpen holder ikke tritt, advarer Flyktninghjelpen.

I dag la FN og humanitære partnere frem nødhjelpsappellen for 2019. Den viser at 132 millioner mennesker vil ha behov for nødhjelp neste år og at det trengs rundt 187 millioner kroner – dette er før behovene knyttet til Syria-krisen er inkludert.

Rapporten viser også at dagens kriser i snitt varer lenger enn tidligere – mer enn ni år.

– Det er sterkt bekymringsverdig at de humanitære krisene i dag varer stadig lenger, slik at manges liv henger i en tynn tråd ikke bare i flere år, men for enkelte også i flere tiår. Nødhjelpen vil aldri kunne bli stort mer enn et plaster på såret, og det disse menneskene sårt trenger er at partene i konfliktene og land med påvirkningskraft setter seg ned sammen og finner politiske løsninger, sier leder av Flyktninghjelpens Genève-kontor, James Munn.

Han ber også det internasjonale samfunnet om å øke støtten til nødhjelpsarbeidet, slik at man kan unngå unødige lidelser og tap av liv:

– Som et resultat av at det nå er mange langvarige konflikter, øker de humanitære behovene og støtten til nødhjelpsarbeidet holder ikke tritt. Det betyr at mange mennesker i krise etterlates uten nødvendig hjelp, understreker Munn.

– Den triste realiteten er at verdenssamfunnet anerkjenner at rundt 132 millioner mennesker trenger nødhjelp neste år, men av disse planlegger FN og samarbeidspartnere kun å hjelpe 94 millioner. Selv disse vet vi at det neppe blir tilstrekkelig penger til å hjelpe, legger Munn til.

Nødhjelpsappellene for inneværende år er ved inngangen til desember 57% finansiert.

 

Til redaksjonen:

Global humanitarian overview er tilgjengelig her.

For intervju eller mer informasjon ta kontakt med Flyktninghjelpens medieteam:

Mob: +4790562329

Email: info@nrc.no