2.500 TELT: Flyktninghjelpen jobber på spreng med å distribuere og sette opp telt til 2.500 tørkerammede familier nordvest i Afghanistan.

Telt redder liv

Tekst: Roald Høvring   Foto: Enayatullah Azad|Publisert 30. nov. 2018
AFGHANISTAN/Badghis: Tusenvis har forlatt sine hjem på grunn av konflikt, tørke og matmangel. Nå står vinteren for tur, og kulde og sykdommer har allerede begynt å kreve sine første ofre.

Flyktninghjelpen jobber på spreng med å skaffe de mest sårbare familiene tak over hodet, slik at de skal klare seg gjennom den kalde vinteren.

Teltene er på 23 kvadratmeter og kan huse en familie på åtte. De er vanntette og vinterisolerte med dobbel duk og kraftig bunn. Teltene har minimum levetid på ett år. I første omgang deler vi ut 2.500 telt.

Flyktninghjelpen er den eneste norske hjelpeorganisasjonen som har spesialisert seg på å hjelpe mennesker på flukt verden over.

Slik hjelper vi:

 


# 1: KARTLEGGER HJELPEBEHOV

I Badghis er hjelpen langt fra nok til å dekke alle behov og omfatter kun de mest sårbare familiene. Først må vi kartlegge hjelpebehovet og registrere de vi skal hjelpe. Noen får hjelp til å overleve vinteren i teltleiren mens andre får penger til å leie seg et husvære.

Arbeidet gjøres i samarbeid med FN, andre hjelpeorganisasjoner, sentrale og lokale myndigheter og representanter for de som er fordrevet.


# 2: LOGISTIKK

Flyktninghjelpen har et stort nødhjelpslager. Herfra henter vi ut telt og andre nødhjelpsartikler, men det meste kjøper vi lokalt. Det er ofte det raskeste, billigste og bidrar i tillegg til å støtte den lokale økonomien. Teltene kan huse en familie på seks eller syv. De er vinterisolerte med dobbel duk og kraftig bunn. Teltene har minimum levetid på ett år.


# 3: DISTRIBUSJON

Så langt har Flyktninghjelpen distribuert nærmere 1.500 telt. Planen er å dele ut totalt 3.000 telt. Flyktninghjelpen gir også penger, slik at familiene ikke sulter eller fryser ihjel. Hele 18.000 familier vil få hjelp til skaffe seg mat, og 4.000 til å holde seg varme gjennom vinteren. Vi deler også ut tepper, kokeutstyr, sko og varme klær.


# 4: ORGANISERING

Om lag 25.000 av de som har forlatt hjemmene sine i Badghis har samlet seg i syv forskjellige provisoriske leirer, der de har søkt ly under presenninger og enkle telt. Flyktninghjelpen organiserer arbeidet i leirene og sørger for tak over hodet, rent vann og toaletter.

# 5: TALSMANNSARBEID

I tillegg til å kartlegge og dekke humanitære behov og beskytte befolkningen arbeider vi for å sikre rettighetene til de som har flyktet og tale deres sak. Det dreier seg om å forhindre at nye mennesker drives på flukt, at de får muligheten til å vende hjem og at de får nødvendig hjelp.