Grensen mellom Etiopia og Eritrea er åpnet igjen etter å ha vært stengt i 20 år. Her venter familier fra Eritrea på å komme seg inn i Etiopia gjennom grensen. Foto: Flyktninghjelpen

Tusenvis gjenforent én måned etter historisk gjenåpning av grensen mellom Eritrea og Etiopia

Publisert 10. okt. 2018
Over 10.000 mennesker har krysset grensen fra Eritrea til Etiopia siden den offisielt åpnet 11. september i år. Det har ført til tårevåte gjenforeninger for familier som har vært atskilt i årevis.

–  Vi høster fruktene av fred én måned etter den historiske gjenåpningen av grensen. Familier som har vært splittet i opptil 20 år på grunn av konflikten feirer gjenforeninger. Samtidig øker handelen i grensebyene, fordi flere og flere folk krysser grensen daglig, sier Flyktninghjelpens landdirektør Stine Paus.

Motivasjonen til 83 prosent av eritreerne som krysset grensen inn til Etiopia var å få møte familiemedlemmer igjen. Gjenforeningene var tårevåte og fulle av følelser. Flere hadde ikke sett slektningene sine på over to tiår.

– Jeg klemte og kysset dem igjen og igjen. Jeg gråt så mye, og jeg klarte ikke å kontrollere gleden jeg følte. Takk Gud, jeg har ikke ord for gleden jeg føler. Jeg er veldig glad, og jeg nyter tiden med familien min, sier Haregu fra Gash Barka i Eritrea.

I ti år har Haregu og mannen hennes vært atskilt fra resten av familien. Nå fikk de endelig møte de tre barna sine og resten av familien i flyktningleiren Mai Aini.

Grensen åpnet offisielt 11. september med grenseoverganger i Zalambesa og Rama. Antall folk som krysser fra Eritrea til Etiopia har økt kraftig siden da - fra 53 til 390 mennesker per dag. De fleste familiene som ankommer ønsker å bli i Etiopia med slektningene sine, eller gjenforenes med familie i Europa eller andre land. Enkelte vil dra hjem igjen til Eritrea.

Samtidig flyter også trafikken fra Etiopia til Eritrea, og en åpen grense gjør det mulig å drive handelsvirksomhet igjen. Virksomheten blomstrer for flere etiopiske næringsdrivende og for eritreiske handelsmenn som nå kan frakte varer over grensen.

Etiopia fortsetter samtidig å akseptere og registrere flyktninger som søker asyl. Antallet asylsøkere øker, noe som har ført til overfylte mottakssentre. Det er behov for økt støtte til husly, mat og rent vann i mottakssentrene og flyktningleirene i landet.