Kamper rundt Hodeidah setter 20 millioner jemenitter i fare

Publisert 01. okt. 2018
Forverrede kamper rundt havnebyen Hodeidah i Jemen kan kutte livlinen til over 20 millioner mennesker som er avhengige av havnens forsyninger for å overleve.

– Stemningen i Hodeidah er motløs. Det finnes ingen indikasjoner på at verdenssamfunnet kommer til å blande seg inn. Ingen løfter om at folket vil beskyttes mot angrep, sier Ibraheem Al-Hadri, en av Flyktninghjelpens ansatte i Hodeidah.

Væpnede kamper foregår for øyeblikket i distriktene sør og øst for byen. 20 millioner jemenitter er avhengige av at livsviktige varer som mat og vann fraktes gjennom Hodeidas havn som står for over 80 prosent av importen til landet. I tillegg kan titusenvis av sivile inne i byen bli fanget i kryssilden dersom kampene fortsetter.

– Bomber ødelegger hver dag livene til familier i Jemen. Dersom denne meningsløse krigen får lov til å fortsette, vil vi stå overfor en humanitær katastrofe som det hadde vært fullt mulig å unngå, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland.

Tidligere denne uken ble viktige transportruter mellom Hodeidah og hovedstaden Sana blokkert øst for byen. Konsekvensene er store: veien til varer er blitt lengre, prisene på varene har økt og den jemenittiske rialen har falt til et historisk lavt nivå. Flere sivile har ikke lenger råd til tilstrekkelig mat og vann.

Over en halv million mennesker er blitt drevet på flukt fra Hodeidah siden volden langs Jemens vestkyst begynte i juni. Flere hundre tusen mennesker bor fortsatt i byen.

– Mange av dem som er igjen i Hodeidah har ikke noe sted å gå. De har ikke nok penger å leve av, og i hvert fall ikke nok til å forlate byen, forklarer Al-Hadri.

Konflikten i Jemen er nå i sitt fjerde år. Tre millioner mennesker er blitt drevet på flukt så langt mens over 60.000 mennesker er blitt drept eller skadet.

– USA, Storbritannia, Frankrike, Iran og alle parter som er involvert i denne krigen kan og må avslutte dette blodbadet. Partene må presses til fredsforhandlinger umiddelbart, oppfordrer Egeland.