10 år gamle Naji mistet faren sin i et bombeangrep på nabolaget deres i Hajjah i 2015. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Jemen: Antallet drepte sivile doblet siden våpenhvilen

Publisert 25. mar. 2019|Oppdatert 24. mar. 2019
Fire år siden krigen i Jemen brøt ut fortsetter sivile å bli drept og skadet på tross av våpenhvilen som ble inngått før nyttår.

Bare i byene Hajjah og Taiz er antallet drepte sivile mer enn doblet siden våpenhvilen for den viktige havnebyen Hodeidah ble inngått i Stockholm før nyttår, viser Flyktninghjelpens analyse av tall på sivile angrep de siste tre månedene.

– Verdens øyne har hvilt på Hodeidah siden våpenhvilen ble inngått, men i andre deler av landet er det rene blodbadet. Krigen fortsetter å eskalere i Jemen med dødelig følge for sivile jemenitter, sier Mohamed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen.

På landsbasis er 788 mennesker drept siden 18. desember i fjor da våpenhvileavtalen ble inngått. Av disse ble 318 mennesker drept av bomber. I den samme tidsperioden ble totalt 1631 hjem, 385 gårder, 47 lokale bedrifter og 13 skoler i Jemen angrepet. Disse angrepene gjør en allerede alvorlig humanitær situasjon verre og bidrar til sult og presser barn ut av skolen.

– Reduksjonen av vold i Hodeidah jevnes ut av at volden har økt i andre deler av landet, sier Abdi.

– Det har vært færre luftangrep over Hodeidah og våpenhvilen har gjort det mulig å gjenoppta noe av dagliglivet der, og enkelte butikker og bedrifter er gjenåpnet. Samtidig er kampene i andre deler av landet intensivert med forferdelige konsekvenser for kvinner, menn og barn, legger Abdi til.

Tall hentet fra Civilian Impact Monitoring Project (CIMP) viser at det i 2018 og årene før var luftangrep som førte til mest sivil skade, men at disse angrepene er halvert de siste tre månedene. Derimot har antall ofre for landminer, snikskyttere og improviserte eksplosiver økt.

– Fire år inn i denne krigen, må vi fortsatt be stridene parter om å stoppe angrep på sivilbefolkningen. Partene i denne brutale konflikten må nå sikre våpenhvilen og Stockholm-avtalen. De må også sammen med FNs sikkerhetsråd og medlemsstatene sørge for at alle Jemens havner gjenåpnes, at offentlige tjenester gjenopprettes og at landets økonomi stabiliseres. Vi er nødt til å stanse denne menneskeskapte humanitære katastrofen, sier Abdi.