Les billedteksten Qaali Mohamed Shire (51) flyktet til Jilab-leiren utenfor Garowe etter at hun mistet kamelene, sauene og geitene sine til tørken. NRC/Ingrid Prestetun.

Konflikt og tørke har ført 300.000 på flukt i Somalia

Publisert 22. okt 2019
Over 300.000 mennesker har blitt fordrevet på grunn av tørke og konflikt i Somalia hittil i år. Sikkerhetssituasjonen gjør det praktisk talt umulig for humanitære organisasjoner å nå ut med hjelp på landsbygda og dette fører til at sårbare mennesker flytter til overfylte leirer i urbane områder.

–Den knusende tørken har ført til tapte avlinger, døde husdyr og tomme vannkilder. Samtidig kommer den væpnede konflikten stadig nærmere manges hjem. Det er ventet at 2,1 millioner somaliere vil lide av sult innen utgangen av året, sier Victor Moses, landdirektør for Flyktninghjelpen i Somalia.

–Befolkningen trenger hjelp. Men når sikkerhetssituasjonen gjør det vanskelig for oss å nå ut med nødhjelp, blir mange mennesker tvunget til å forlate de konfliktrammede områdene, legger han til.

Totalt ble 302.000 mennesker drevet på flukt mellom januar og september i år, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Flyktninghjelpen. Konflikt var årsaken til mer enn halvparten av alle fordrivelsene, mens 126,000 flyktet som et resultat av tørke.

Den dødelige kombinasjonen av konflikt og tørke har resultert i at mødre på flukt som Faduma Abdinor Mohamed (39) sliter med å finne nok mat til familiene sine.

–Det er ingen avling fra gårdene. Barna mine mistet faren sin på grunn av konflikten, og vi har ingen gård og ingen husdyr. Barna mangler utdanning og mat. Jeg har ingen mulighet til å hjelpe barna mine. Jeg har ingen jobbmuligheter, forteller hun.

I årets appell om nødhjelp til Somalia ber FN og humanitære organisasjoner om 1,08 milliarder dollar for 2019. Kun 62 prosent av appellen er så lang finansiert. Flyktninghjelpen oppfordrer givere og regjeringer til å øke nødhjelpen for krisen i Somalia, og understreker at en allerede katastrofal humanitær situasjon risikerer å forverres ytterligere hvis behovene ikke blir møtt.

Til redaksjonen:

Nye tall fra det UNHCR og Flyktninghjelpen finner du her: https://unhcr.github.io/dataviz-somalia-prmn/index.html#reason=Conflict%2FInsecurity&month=&need=&pregion=&pdistrictmap=&cregion=&cdistrictmap=&year=2019

Bilder av fordrevne somaliere og deres omgivelser sammen med b-roll med intervjuer (oversatte skript tilgjengelig) er tilgjengelig for gratis bruk på lenkene nedenfor:

https://nrc.smugmug.com/Press/Somalia-PR/n-nRfV9J/

https://www.dropbox.com/s/g5dc3xzj32blx63/Somalia%20B-roll.mp4?dl=0

For mer informasjon eller intervjuer:

Kontakt Flyktninghjelpens medieteam på: info@nrc.no, Tel: +47 905 62 329