Flyktninghjelpens Liliia Derkach (til venstre) i samtale med en ukrainsk flyktningfamilie. –Informasjonsbehovet er enormt. De spør blant annet om hva det vil si å være flyktning, og hvilke rettigheter de har, sier Derkach. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Ukraina-krisen: Vi trapper opp arbeidet

Roald Høvring|Publisert 21. mar. 2022
Flyktninghjelpen skalerer nå opp arbeidet inne i Ukraina og i nabolandene for å hjelpe mennesker som er drevet på flukt. I løpet av de siste tre ukene har vi sendt nødhjelpsteam til Ukraina, Polen, Romania og Republikken Moldova.

Situasjonen for millioner av mennesker i Ukraina blir mer desperat for hver dag som går. Vi bidrar derfor med mat, vann, sanitæranlegg, krisesentre og juridisk støtte.

– Våre modige kolleger jobber dag og natt under ekstreme forhold for å møte de økende behovene til utslitte barn, kvinner og menn, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Slik kan du støtte arbeidet vårt.

Sorin og Liliia hjelper ukrainere som har flyktet over grensen til det nordlige Romania. Liliia flyktet fra hjemmet sitt i Ukraina for bare to uker siden. Nå jobber hun for Flyktninghjelpen, og hjelper oss med å skalere opp arbeidet vårt på grensen. Foto: Ingrid Prestetun / Flyktninghjelpen

 

Dette gjør vi:

I Ukraina 

  • Sammen med lokale partnere har vi åpnet et suppekjøkken i Lviv, vest i Ukraina.
  • I de kommende ukene vil vi gi kontanter direkte til tusenvis av mennesker på flukt, slik at de kan skaffe seg vann, mat, medisiner og andre livsnødvendigheter.
  • Sammen med lokale partnere sender vi mat og annen nødhjelp inn i Ukraina via nabolandene.
  • Våre team i Ukraina gir informasjon og juridisk bistand, slik at de som er drevet på flukt kan få beskyttelse og tilgang til viktige tjenester. Mer enn 1,2 millioner mennesker har besøkt vår Facebook-side de siste ukene.

 

Kiril (8) og Vitalina (10) er blitt gode venner på dette krisesenteret for ukrainske flyktninger nær den rumenske byen Suceava. Krisesenteret er et av prosjektene som Flyktninghjelpen støtter gjennom en lokal hjelpeorganisasjonen. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen.

  

I nabolandene Polen, Romania og Republikken Moldova

Vi jobber sammen med lokale partnere i Polen, Romania og Republikken Moldova for å sikre at:

  • Flyktningene har et trygt sted å sove
  • Barna kan gå på skolen
  • Familier på flukt kan få tilgang til helsetilbud og offentlige tjenester
  • I de kommende ukene vil vi jobbe for å gi kontanter direkte til tusenvis av flyktninger fra Ukraina.
  • Både i Polen og Romania setter vi opp transittsentre som kan ta imot tusenvis av flyktninger.