2017:

Øyeblikk av håp

2017 har vært et år preget av lidelse og nød for millioner på flukt. Vi har fanget noen av øyeblikkene som gir håp.

Flyktninghjelpens 6.000 ansatte i mer enn 30 land har i 2017 gjort en formidabel innsats med å yte hjelp til barn, unge, kvinner og menn på flukt. Hver enkelt av dem har sin egen historie å fortelle.

 

Tretten år gamle Namuya (til venstre) drømmer om å bli lærer. Yndlingsfaget er Kiswahili. Det vil hun undervise i når hun blir stor. Hver morgen står hun opp før sola og er fremme på skolen til klokka åtte. Foto: Fatuma Abdullahi/Flyktninghjelpen

KENYA

Gir jenter en ny sjanse

I Kakuma, nordvest i Kenya, ligger en av de største flyktningleirene i verden. Her sørger Flyktninghjelpen for at barn og unge kan ta igjen tapt skolegang gjennom intensivkurs. I løpet av ett år, lærer elevene det de skulle ha lært på to år.

En av elevene er 13 år gamle Namuya, som aldri hadde gått på skole. Nå går hun i andre klasse på barneskolen Kamdei. Namuya har to brødre og en søster.

Les hele historien her.

Flyktninghjelpens utdanningsprogram sørget for at over 1,700 barn uten skoleplass fikk undervisning i 2016. Gjennom denne ordningen rustes barna til å kunne fortsette en formell skolegang i Libanons offentlig grunnskole. Foto: Racha El Daoi/Flyktninghjelpen

LIBANON

Stråler av lykke

Amira flyktet fra krigen i Syria til Libanon sammen med døtrene sine Linda og Vanessa i 2016 (Alle navnene er anonymisert). Da de først ankom Libanon fikk ikke barna mulighet til å gå på skole. Moren ble etter hvert bekymret for fremtiden til de unge jentene.

Så fikk hun øye på et skilt som viste til Flyktninghjelpens sommerskole. Hun kontaktet ansatte ved skolen, og det tok ikke lang tid før barna fikk plass.

— Flyktninghjelpen ga dem et trygt sted hvor de kan være barn. Nå stråler de av lykke, og de gledet seg hver dag tilå gå på skolen, skaffe seg nye venner og ha det moro, sier hun.

Les hele historien her.

Hver morgen henter innbyggerne i Dhankarone fra den nye brønnen Flyktninghjelpen har bygget. Foto: Mohamed Digale/Flyktninghjelpen

ETIOPIA

Rent vann letter hverdagen

I tørkerammede Etiopia setter Flyktninghjelpen opp nye vannstasjoner som gir rent drikkevann til familier på flukt.

Når solen står opp over det tørre Bike-distriktet i Etiopia, er landsbyen allerede travel. Før vannstasjonen åpner klokka halv seks, har kvinner og barn tatt med seg vannkanner for å kjøpe rent vann og stilt seg opp i en lang kø. Flyktninghjelpen har bygd to brønner i landsbyen. Der selges rent vann for 0,50 etiopiske birr eller omlag 15 norske øre per 20 liter.

Les hele historien her.

Naw Su Phaw er en av mange som går på Flyktninghjelpen sitt utdanningssenter i Dawei. Hun har ønsket å bli skredder siden hun var 19 år. Nå har hun endelig mulighet. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

MYANMAR

Syr seg en fremtid

Tidligere måtte hun slite hardt for landeiere i Myanmar. Men nå vil Naw Su Phaw få en utdanning og skape sin egen jobb.

Midt i klasserommet sitter Naw Su Phaw (24) foran en tråmaskin. Hun har på seg en skarp grønn kjole med rosa blomster, men nei, den er ikke hennes design, smiler hun når jeg spør. Nå har hun snart fullført studiet i skreddersøm ved Flyktninghjelpens utdanningssenter for ungdom.

– Jeg har ønsket å bli skredder siden jeg var 19. Jeg ville klare meg selv, forteller hun.

Les hele historien her.

Jonathan (midten) jobber sammen med Gabriel og Maria i Radio Umoja. Kanalen har sendinger fra tidlig morgen til sent på kvelden. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

TANZANIA

Radiodrømmer

Med Radio Umoja når Jonathan millioner av lyttere over hele verden fra Tanzanias største flyktningleir.

I Tanzania og Den demokratiske republikken Kongo blir journalister ofte trakassert og arrestert. Det stoppet ikke kongoleseren Jonathan fra å starte sin egen radiokanal.

Da han kom til flyktningleiren Nyarugusu i Tanzania i 1997, var det lite informasjon å få tak i om saker som angikk leirens beboere. Det foregikk mye i Nyarugusu, en av verdens største flyktningleirer. Det var bare ingen som visste om det.

Les hele historien her.

Diane (10) har flyktet til Tanzania. Nå gleder hun seg til å begynne på den nye skolen vi har bygget der. I 2016 fikk 737.349 barn og unge skolegang gjennom Flyktninghjelpen. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

TANZANIA

Ny skole i nytt land

– Jeg er glad for at de bygger skolen og for at jeg skal få lov til å gå der, sier Diane. Hun flyktet med mor og søsken fra Burundi. Nå bor hun i Mtendeli flyktningleir i Tanzania.

Hver dag går Diane (10) på bare føtter den korte veien fra teltet hun bor i, og bort til byggeplassen. Der står hun og ser på det store skolebygget som Flyktninghjelpen setter opp. Hun vet at det blir 18 klasserom, hvert med plass til 51 barn. Et av dem skal bli hennes.

Les hele historien her.