To millioner mennesker i Gaza har kun tilgang på strøm i under tre timer hver dag. Foto: Fedaa Al Ghussain/Flyktninghjelpen

Strømkrise lammer Gaza

Karl Schembri|Publisert 02. aug. 2017
Gazas to millioner innbyggere har kun tilgang til strøm under tre timer hver dag.

Befolkningen i Gaza har levd under israelsk blokade i et tiår og 50 år med okkupasjon. Tidligere i år kuttet israelske myndigheter i strømforsyningene etter at palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden sluttet å finansiere dem.

Strømkuttet påvirker alle aspekter ved livet i Gaza: Milliarder av liter med råkloakk pumpes ut i havet uten først å bli behandlet fordi avløpsanleggene er stengt. Sykehus utsetter operasjoner som ikke er akutte og skriver ut pasienter før tiden. Mennesker som behandles med dialysemaskiner og nyfødte babyer er blant dem med størst risiko for å dø som følge av strømbrudd. Om natten går alt i svart.

Les også: Hvis du er ti år og bor i Gaza

Gisper etter luft

Som tusener av andre som forsøker å overleve den ekstreme heten, tilbringer Flyktninghjelpens Fedaa Al Ghussain i Gaza kveldene på stranda.

– Jeg lurer på hvordan barn, babyer, folk med funksjonsnedsettelse og de eldre, alle som ikke kan gå ut, klarer seg i denne varmen, sier hun. – Jeg går ut hver eneste dag sammen med familien min, og vi er ute til sent om kvelden for å kjøle oss ned. Det kryr av folk i alle aldre som er ute for å trekke frisk luft og kjøle seg ned.

– Se for deg at du våkner en morgen og ikke kan vaske deg i ansiktet, pusse tennene eller bruke toalettet, sier hun. – Det er uutholdelig, tenk på hygienen.

Mens de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og Israel har kuttet strømmen for å straffe Hamas, som styrer på Gaza-stripen, er det vanlige mennesker som lider. Også humanitær hjelp til Gaza har i stor grad blitt brukt i forsøk på å gjenopprette de palestinske selvstyremyndighetenes kontroll over kystenklaven, noe som bryter fullstendig med de humanitære prinsippene. Flyktninghjelpen har tatt til orde for at humanitær hjelp skal gis kun basert på behov og uavhengig av den politiske situasjonen.

Les mer i Flyktningregnskapet 2017.

Sko i kjøleskapet

– Vi lengter etter kaldt vann, sier Fedaa. – Vi bestemte oss for å gjøre om kjøleskapet til lagringsplass for sko og jakker, for det er helt ubrukelig. Vi kjøper mat hver dag, og kun det vi trenger den dagen, for vi kan ikke lagre den.

Som okkupasjonsmakt har Israel et ansvar for å sikre et minimum av varer til Gaza. Forklaringen fra israelske myndigheter om at de ønsker å straffe Hamas for å ha tatt over Gaza for ti år siden er urettmessig så lenge straffen går ut over de grunnleggende behovene til Gazas to millioner sivile innbyggere. Israel kan heller ikke rettferdiggjøre straffen ved å peke på at de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, som er kastet ut av Gaza, har bedt om at strømmen skal kuttes.

– Det ville vært brudd på Israels internasjonale forpliktelser, sier Flykninghjelpens talsperson Itay Ephstain. – Dessuten forbyr folkeretten utenlandske myndigheter å anerkjenne en form for samarbeid mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden som har akutte, livstruende konsekvenser for den mest utsatte delen av befolkningen i Gaza. 

Nær ved å eksplodere

– Gaza-stripen er nær ved å eksplodere, sier Fedaa. – Det pågår en enorm humanitær krise som ingen er i stand til å håndtere, som ingen kan fikse.

– Jeg skulle virkelig ønske at det var et mareritt, og at jeg kunne våkne opp til en annen virkelighet, sier hun.