Foto: NRC (Foto tatt av flyktningene selv)

LIBANON: 70.000 flyktninger truet av kulde, snø og flom

Amjad Yamin|Publisert 11. jan 2019
Mange syriske flyktninger i Libanon er evakuert etter at vinterstormen "Norma" slo inn over Libanon med full tyngde tidlig denne uken.

Stormen "Norma" har ødelagt infrastruktur, veier og hjem over hele Libanon og truer 70.000 flyktninger i landet, halvparten av dem er barn.

– Store snømengder har ødelagt telt og forårsaket store oversvømmelser, og mange flyktninger har måttet evakuere, sier Giovanni Rizzo, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Bekaadalen i Libanon.

11.000 er hardt rammet

Denne vinteren kan bli en av de tøffeste for tusenvis av familier på flukt i Syria og nabolandene. Bare i Libanon er over 11.000 så langt hardt rammet av en bølge av voldsomt regn og snø og sterk vind, og mange har blitt tvunget til å evakuere teltene sine.

– Vi var veldig redde for at den sterke vinden skulle blåse teltene våre overende. Teltet lekket som en sil og vi måtte flytte oss rundt inne i teltet mens vi prøvde å sove, forteller syriske Samira* som er på flukt og bor i Bekaadalen i Libanon.

– Vi forsøker nå sammen med lokale myndigheter og andre humanitære aktører å bistå flyktningene. Flere veier har vært stengt og ufremkommelige på grunn av snø og flom. Gravemaskiner er tatt i bruk for å åpne veiene slik at teamene våre kan nå frem til de hardest rammede bosetningene, forteller Rizzo.

Hele 850 bosetninger er i fare og 361 har allerede blitt hardt rammet av stormen.

Åtte år på flukt

– Bildene forteller ikke hele historien, det er så mye mer som du ikke kan se: Å leve i åtte år på flukt preger deg, sier Asia*, en 60 år gammel syrisk flyktning som bor i Arsal-området.

Denne vinteren ser ut til å bli en av de våteste og kaldeste på mange år.

–Vi håper at vi sammen med andre aktører på bakken kan svare på de mest akutte behovene som nå rammer flyktningene, sier Rizzo, og legger til at Flyktninghjelpen vil jobbe på spreng de neste dagene og ukene med å bistå flyktningene.

Tusenvis bor i telt

Rundt 17 prosent av de 1,5 millioner syriske flyktningene i Libanon bor i uformelle teltleirer, og nærmere halvparten av teltene er i elendig forfatning, ifølge FN.

Flyktninghjelpen er tilstede i flere deler av Libanon og kommer til å respondere på stormen i samarbeid med andre humanitære aktører.

Les også hvordan Flyktninghjelpen har forberedt syriske flyktninger i Jordan på vinterkulden.

*Navnene er endret for å beskytte identiteten til intervjuobjektene.

Kjøp gaver med mening