Sabah 30years old has lost her two children within one week , lack of access and poor living conditions was the hinders behind taking her children to the hospital on time.
During cholera hygiene household promotion campaign NRC hygiene promoter noticed that Sabah’s daughter Afaf was sick and advised her to take her 21month old girl immediately to the nearest clinic, Sabah was not even able to afford transportation, the team sympathy for the case and paid transportation. Unfortunately it was late as the girl died one day later in the hospital. The case was diagnosed as severe acute malnutrition. As a response to the team question about her new born baby who also died a week ago the mother said he was not in a good health condition and for the same reason she could not afford take him to the hospital.
Photo:Nuha Mohammed/ NRC
Sabah er 30 år gammel og har mistet to av barna sine som et resultat av dårlige helsetilbud og sanitære forhold. Foto:Nuha Mohammed/ Flyktninghjelpen

Mislykket diplomati struper sivile i Jemen

Publisert 22. sep 2017
“Privilegerte naboer og regionale krefter heller bensin på bålet, mens jemenittiske sivile betaler prisen for krigen,” sier Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, i forkant av et møte på FNs generalforsamling i dag der den humanitære krisen i Jemen står på agendaen.

– Den meningsløse krigen vitner om en kollaps i internasjonalt diplomati. FN ble etablert for å forhindre lidelser som dem vi nå er vitne til, men kan ikke utøve sitt mandat så lenge man lever på medlemslandenes nåde – land som har ulike interesser og prioriteringer som aktivt forhindrer fred, sier Egeland.

Mens verdens ledere i dag møtes til FNs generalforsamling i New York, trenger 27 millioner jemenitter konkret handling for å få gjenopprettet fred i landet. Vold, sult og sykdommer som enkelt kan forhindres fortsetter å kreve jemenittiske liv i et urovekkende tempo.

Så mange som 1,2 millioner offentlig ansatte har ikke fått lønn på over ett år. De står tilbake uten nok penger til mat og medisiner til familiene sine.

Nesten 15 millioner har ikke lenger tilgang til rent vann eller grunnleggende helsetjenester. Mer enn 700.000 koleratilfeller er registrert siden april i år, det er fem ganger flere enn tilfeller registrert globalt i 2016.  

– En kollaps i offentlig sektor og de overveldende humanitære behovene er direkte og tilsiktede følger av krigen, som kommer i tillegg til ødeleggelsene fra kuler og bomber, sier Egeland.

– Verdens ledere har et ansvar for å presse på for å få en slutt på konflikten i Jemen og lidelsene krigen skaper, fortsetter han.

– Fortell folket ditt, fortell alle, at vi trenger hjelp. Men, det viktigste er at de hjelper til for å få en slutt på krigen. Vi vil dra hjem. Vi vil fortsette livene våre. Hjemme var vi ikke avhengige av noen, sier Amer, en familiefar fra Nehem i nærheten av hovedstaden i Jemen.

Amer og familien er drevet på flukt til Sana’a. Krigen har tatt fra ham datteren, begge foreldrene, og en søster. I tillegg er hjemmet ødelagt og han han har mistet levebrødet sitt.

– Jo lengre krigen får fortsette, jo vanskeligere blir det å finne veien tilbake til fred. Jemenitter er mer enn bare statistikk. De trenger at man får en slutt på krigen. Verdens ledere må finne og forplikte seg til en inkluderende prosess mot en varig og rettferdig fred, sier Egeland.

Til redaksjonen:

Vi har talspersoner i Jemen (som snakker engelsk) og i Norge (som snakker norsk).

Pressekontakter:

Telefonnummer:

Alvhild Stromme, Medierådgiver, alvhild.stromme@nrc.no

Pressetelefon, info@nrc.no

+ 47 971 92 777

+ 47 905 62 329

 

Tall og fakta om krisen i Jemen:

Humanitære behov:

  • Innbyggere i Jemen: 27,4 millioner
  • Sivile som trenger nødhjelp: 20,7 millioner (en økning med 2 millioner eller 10 prosent siden 2016)
  • Mennesker med akutte humanitære behov: 9,8 millioner
  • Finansieringsbehov for 2017: 18 milliarder. I dag er kun 44,5 prosent av dette samlet inn.

På flukt:

  • Totalt: Mer enn 3,1 millioner Jemenitter er drevet på flukt siden mars 2015, inkludert 188.000 som har forflyttet seg over grensene til naboland og land på Afrikas Horn.
  • Noen av disse har allerede returnert til hjemmene sine, eller det som er igjen av hjemmene de en gang hadde. 2 millioner mennesker er fremdeles internt fordrevet i 21 av 22 fylker.
  • Mer enn 80 prosent av disse har vært på flukt i over ett år.
  • Potensiell økning: Spredning av konflikten i vest kan føre til at ytterligere 500.000 nå drives på flukt.

Matsikkerhet/ sult:

  • Antall med behov for mat: 17,1 millioner, altså 60 prosent av befolkningen.
  • Akutt underernæring: I 4 fylker er situasjonen nå karakterisert som "krise" (emergency) mens det i 7 fylker er "alvorlig" (serious). 462.000 barn lider av alvorlig akutt underernæring. Les mer om hvordan man karakteriserer nivåer av sult her.
  • Antall som står i fare for å rammes av sult: Nesten 7 millioner mennesker.
  • Antall personer med behov for mathjelp har økt med 20 prosent siden juni 2016.

Helse, vann og hygiene:

  • Kolera: 704.544 antatte tilfeller og 2.103 dødsfall, hvor mer enn 30 prosent er over 60 år.
  • Vann: 14,5 millioner mennesker mangler tilgang til rent drikkevann og sanitære tjenester.
  • Infrastruktur: Kun 45 prosent av helsetjenestene er i drift.
  • Medisiner: Kun 30 prosent av de medisinske forsyningene som trengs, kommer inn i landet, og kun 45 prosent av Jemens sykehus og klinikker er i drift.

Økonomi / Arbeid:

  • Økonomi: Jemens BNP har sunket med 40 prosent siden 2015.
  • Inntekt: 80 prosent av husholdningene rapporterer en forverret økonomisk situasjon siden krigen begynte.
  • Inntekt: 70 prosent av bedriftene i Jemen er nedlagt siden krigen startet.

Vold:

  • Luftangrep: Det ble gjennomført 5.676 luftangrep i løpet av første halvår av 2017 – et gjennomsnitt på 946 hver måned -  tre ganger gjennomsnittet i 2016.
  • Voldelige sammenstøt: 2.811 i løpet av første halvår av 2017
  • Skadde: 56.130 tilfeller er register av helsestasjoner og sykehus siden Mars 2015, samt 8.389 dødsfall. (Disse tallene er sannsynligvis mye høyere, da tallene er basert på data som er samlet fra klinikker og sykehus i et land hvor kun halvparten av disse helsetjenestene fortsatt fungerer.)

Flyktninghjelpen i Jemen:

  • Flyktninghjelpen driver i Jemen prosjekter innenfor matsikkerhet, husly, utdanning, vann, sanitærtjenester og hygiene i åtte av Jemens 22 fylker. 
  • I 2016 nådde Flyktninghjelpen frem med hjelp til mer enn 1,2 millioner mennesker.
  • I programmene setter vi beskyttelse av sivile i sentrum, og vi står ansvarlig til de menneskene vi jobber med og for.
  • Les mer om vårt arbeid i Jemen her.