14. august 2014. Internt fordrevne jesidier som har gjemt seg på Sinjar-fjellet krysser broen ved Peshkabour-grensen, fra Syria til irakisk Kurdistan. Bilde: UNICEF

5 ting du bør vite om jesidiene

Kristine Kolstad|Publisert 10. des 2018
Den 3. august 2014 gikk IS til angrep på jesidiene i Sinjar-området nord i Irak. Tusenvis ble tatt til fange eller drept, og nærmere hundre tusen mennesker flyktet til Sinjar-fjellet. FN har tidligere omtalt IS’ angrep på jesidiene som folkemord.

Vær oppmerksom på at denne artikkelen ble publisert 10. desember 2018. Noen av faktaene og tallene kan derfor være utdaterte.

Her er fem ting du bør vite om forfølgelsen av jesidiene:
 

#1. Religiøs minoritet

Jesidiene er en av mange religiøse minoriteter i Irak. I sentrum står læren om en fallen engel som er blitt tilgitt av Gud og nå hersker over menneskene.

Det er denne tilbedelsen av en fallen engel som har ført til forfølgelsen av jesidiene. I både Kristendom og Islam framstilles djevelen som en fallen engel, noe som har ført til at de har blitt oppfattet som djeveldyrkere. Denne oppfatningen ble av IS brukt til å rettferdiggjøre overgrepene mot minoriteten.
 

Dette er Sinjar i dag. Tre år etter at byen ble gjenerobret fra IS er jesidienes hjemby fortsatt i ruiner.

 
#2. Fanget på Sinjar-fjellet

Da IS angrep jesidiske områder rundt Sinjar, flyktet nærmere hundre tusen jesidier til Sinjar-fjellet. Der var de fanget i dagevis uten mat og vann, før kurdiske styrker klarte å åpne en korridor ned til de kurdisk-kontrollerte områdene. Eldre, syke og gravide ble på fjellet lengst, fordi de ikke var i stand til å ta seg ned på egenhånd. Mange døde av vannmangel, skader eller utmattelse.

De som ikke flyktet til Sinjar-fjellet ble drept eller tatt til fange. Menn og gutter over 12 år ble separert fra familiene og tvunget til å konvertere. Om de nektet ble de drept. Kvinner og barn måtte ofte være vitne til at deres mannlige familiemedlemmer ble drept, før de selv ble fraktet til Syria.
 

 
#3. Nesten 7.000 kvinner solgt som sexslaver

Kvinnene betalte den høyeste prisen da IS angrep Sinjar i august 2014. Nesten 7.000 kvinner ble kidnappet og solgt som sexslaver. Mange ble utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. De ble tvunget til å konvertere, og flere av dem ble giftet bort til IS-krigere.

Tusenvis av kvinner og barn, helt ned i en alder av ni år, ble gjentatte ganger solgt på slavemarkeder i syriske byer hvor IS stod sterkt. Gutter i en alder av syv år og oppover ble revet fra mødrene sine og satt i leirer hvor de ble hjernevasket og trent til å bli barnesoldater.

 
#4. Flere tusen er fortsatt savnet

IS’ angrep på Sinjar for fire år siden endte med at 1.293 jesidier ble drept, ifølge myndighetene i den kurdiske regionen i Irak. 2.745 barn er blitt foreldreløse og står ovenfor en usikker fremtid i flyktningleirer. Noen barn mistet familien i krigen mot IS: Mange av slektningene er begravet i noen av de flere hundre massegravene funnet i området. 1.665 gutter og menn er fortsatt savnet.

Selv om over 3.000 jesidikvinner og -barn har blitt reddet fra IS’ fangenskap, anslås det at opptil like mange fortsatt holdes fanget. Etter IS’ nederlag i Irak, føler jesidiene at de har blitt glemt. Innsatsen for å finne jentene, som har vært savnet siden 2014, har avtatt.
 

Irak, april 2015. 13 år gamle Rezan flyktet opp i Sinjarfjellet på sensommeren i 2014. Han og familien tilbragte en uke oppe på fjellet uten mat og drikke. –Jeg savner noen av vennene mine. Vi vet ikke hva som skjedde med dem. Jeg mistet syv familiemedlemmer. Vi så bilder av dem på facebook - de døde kroppene deres. Det var så mange døde kropper... som en massakre. Vi klarte ikke å gjenkjenne alle, sa han. Bilde: Alvhild Strømme/Flyktninghjelpen

 
#5. Ingenting å vende tilbake til

Sinjar ble gjenerobret i november 2015 av kurdiske styrker og jesidikrigere. Tre år etter gjenerobringen er mer enn 200.000 mennesker, for det meste jesidier, fortsatt på flukt i Nord-Irak og utlandet, uten noe hjem å vende tilbake til.

I motsetning til andre steder i Irak, som gjenoppbygges sakte men sikkert, har det fortsatt ikke skjedd noe i Sinjar. Rundt 70 prosent av bygningene i Sinjar er fortsatt skadet eller ødelagt etter gjenerobringen av byen. Store deler av byen forblir ubeboelig, og i dag er det en spøkelsesby, uten vann, skoler eller sykehus. Rundt 6.000 familier har nå vendt hjem til regionen, men de fleste jesidiene føler seg tryggere i leirer. De som har vendt hjem lever under svært kummerlige forhold. Gravide kvinner har dødd på grunn av mangel på helsehjelp.

Jesidiene, som teller et sted mellom 500.000 og 1,5 millioner mennesker, er spredt: noen har vendt hjem til landsbyene sine, andre bor i leirer og andre igjen har flyktet til andre land.

For en minoritet som jesidiene er det viktig å stå samlet som folk. Men uten mer internasjonal støtte for å sikre varig fred, inkludering og en bærekraftig fremtid i Sinjar, risikerer vi at jesidiene aldri vil kunne vende hjem.

Støtt mennesker på flukt! Meld deg på vårt nyhetsbrev her. 

Kjøp gaver med mening